21 april 2017
Start Sloop

Gistermiddag is de start van de sloopwerkzaamheden aan het voormalige kantoorgebouw van Rijkswaterstaat in Den Bosch feestelijk ingeluid.
Hiermee is een begin gemaakt aan de transformatie van dit opvallende kantoorgebouw aan de Schubertsingel naar duurzaam wonen.
Samen met Wijkerzand projecten, Van Wijnen Rosmalen en de toekomstige bewoners stappen we met enthousiasme in deze volgende fase van dit project. Na verwachting zullen de appartementen, die al zo goed als allemaal verkocht zijn, rond de zomer van 2018 klaar zijn.

lees meer over dit project

14 april 2017
Er is maar één…

Ons CPO-project Cohousing Strijp-R heeft kort na oplevering begin van dit jaar, een heel bijzondere manier van aandacht gekregen. Nationale Nederlanden heeft het project opgemerkt en het onderdeel gemaakt van hun veel bekeken ‘Er is maar één Nederlander zoals jij’ campagne. Het filmpje vertelt een persoonlijk familieverhaal maar is, mede door de vele positieve reacties, een buitengewoon mooie waardering voor iedereen die betrokkenen is bij het project.

lees meer over dit project

17 maart 2017
Lezing BNA

Onlangs heeft Bas van Mierlo in de Mengfabriek ‘s-Hertogenbosch voor de BNA een lezing gegeven over stedelijke transitie en rafelranden rond de stad Den Bosch. Welke veranderingen zijn onderdeel van een stedelijke transitie? Wat is er nodig om een gebouw, gebied of stad ‘in transitie’ te brengen? Welke invloed kan een ‘transformatie’ voor zijn omgeving hebben? Aan de hand van de transformaties nu in uitvoering en plekken ‘in transitie’ werden deze onderwerpen aangesneden en voorgelegd. Met aansluitend een animerend debat in het Koudijs café werd de verkiezingsspanning even vergeten…

9 maart 2017
Kweekschool

Houben / Van Mierlo is gevraagd om de herbestemming te ontwerpen van de voormalige kweekschool aan het Dr. Jan Ingenhouszplein in Breda. De plannen om dit monumentale gebouw te herontwikkelen naar een wooncomplex krijgen steeds meer vorm. In overleg met de gemeente wordt gekeken naar wonen op de verdiepingen, publieke- en culturele functies in de kapel en zorgfuncties in de plint. De intentie bestaat om het onderkomen achterterrein van het complex open te stellen en weer terug te brengen naar een oude buurt (klooster) tuin. De realisatie van een nieuwbouw in de tuin ter vervanging van een oude sporthal zou de tuin nog een extra boost geven. De gemeente reageert positief op de herbestemming en de tuin en noemt het een verrijking van de wijk. Samen met de gemeente worden de plannen nu verder op detail uitgewerkt.

24 februari 2017
Het Magazijn

Het Energiekwartier, een stoere buurt gelegen direct naast de binnenstad van Den Haag, is in transformatie van fabrieksterrein naar een bruisende woon-, werk- en vrijetijdsbuurt. Naast de nog steeds werkende energiecentrale staat het voormalige ‘Magazijn’. Een opslagplaats voor de trafo’s van de energiecentrale. Het bijzondere gebouw onderging in 2000 een herontwikkeling naar verzamelgebouw voor creatieve bedrijven en krijgt nu een herbestemming tot wonen. Houben / Van Mierlo is na zijn eerdere succesvolle optoppingen in ’s-Hertogenbosch gevraagd om de optopping te ontwerpen voor dit voormalige magazijn gebouw uit 1932. Deze optopping zal ruimte bieden aan minimaal 24 lofts/appartementen. De eerste plannen zijn inmiddels gepresenteerd.

7 februari 2017
Nieuwe kracht

Houben / Van Mierlo verwelkomt deze winter twee nieuwe medewerkers. In januari Luuk Smits begon als architect. Afgelopen twee jaar heeft hij ervaring mogen opdoen bij diederendirrix architecten. Deze maand is Patrick Wozniak begonnen in zijn functie als Bouwkundig Technicus. Tot voor kort was hij werkzaam bij XVW architectuur. Wij zien uit naar een vruchtbare samenwerking!

15 december 2016
Ontmoeting met…

In (voorlopig) het laatste deel van een vierluik, is het woord aan Wim Koch, directeur van het TU/e Studentensportcentrum. Het TU/e Studentensportcentrum is een van de grootste studentensportcentra in Nederland, en is gelegen op een prachtige locatie aan de noordzijde van de TU/e-campus. Het complex, oorspronkelijk ontworpen door Gerrit Rietveld, is in haar 50-jarig bestaan diverse malen flink uitgebreid, maar de voorzieningen staan alweer flink onder druk door de flinke groei van de TU/e en andere gebruikers. Koch refereert kort aan de succesvolle realisatie van enkele kleine (interieur-)projecten in de afgelopen jaren. Hij legt uit hoe deze projecten de opmaat hebben gevormd voor een overkoepelend masterplan voor de toekomstige ontwikkeling van het gehele sportcomplex. Op onze nieuwspagina kunt u ook de interviews terugvinden met Joris Hermans (HAN Sport & Bewegen), Maurice Delpeut & Kristiaan Capelle (Wijkerzand en Mensenborgh projecten) en Erik Leijten (Hurks vastgoedontwikkeling).

lees meer over dit project

22 november 2016
Klein Kadoelen

Komend weekend start de verkoop van ‘Klein Kadoelen’. Een bijzonder nieuw woonbuurtje met 48 hoogwaardige, grondgebonden woningen, ontworpen in een hedendaags ‘Waterlands’ idioom. Het project is gelegen op het voormalige Kiekensterrein, prachtig gelegen in een relatief onbekend stukje van Amsterdam Noord, en mag zich dan ook verheugen in een grote belangstelling van geïnteresseerden. Houben / Van Mierlo tekende in opdracht van ontwikkelaar/bouwer Hurks voor het stedenbouwkundig plan én het ontwerp van de woningen. Het landschapsplan en de inrichting van de openbare ruimte is ontworpen door Delva Landscape Architects. Meer verkoop-informatie vindt u op: www.kleinkadoelen.nl.

lees meer over dit project

18 november 2016
Timelapse

De transformatie van het voormalige kantoor van het Brabants Dagblad in het centrum van Den Bosch vordert gestaag. In deze timelapse zijn de werkzaamheden van de afgelopen 8 maanden zichtbaar: het verwijderen van de betonnen gevelpanelen, transformatie van het betonnen casco, het optrekken van de steiger en daarachter de opbouw van de nieuwe gevel. Het nieuwe profiel van het gebouw krijgt langzaam vorm!

lees meer over dit project

3 november 2016
Nieuwvliet

Houben / Van Mierlo heeft de opdracht gekregen om in de badplaats Nieuwvliet (Zeeuws Vlaanderen) een manege met twintig luxe vakantiewoningen te ontwerpen en uit te werken. Een historisch polderlandschap in de duinrand vormt de context waarin het plan komt te liggen. De eerste studies liggen op tafel.

25 oktober 2016
Ontmoeting met…

Een ontmoeting met Erik Leijten, directeur van Hurks Vastgoedontwikkeling. Erik vertelt over project ‘Klein Kadoelen’, de ontwikkeling van een bijzondere woonbuurt in Amsterdam Noord. Hij legt uit wat de bijdrage is van Houben / Van Mierlo binnen deze ontwikkeling, en wat daar onderscheidend aan is. Verschillende overeenkomsten komen daarbij aan het licht tussen Hurks en Houben / Van Mierlo.

lees meer over dit project

20 oktober 2016
Eindhoven Eight

Tijdens de DDW (22-30okt) is in het Temporary Art Centre (TAC) aan de Vonderweg 1 te Eindhoven de tentoonstelling ‘Eindhoven Eight’ te zien. Een onderzoek naar hedendaagse architectuur in Nederland, meer specifiek naar de overeenkomsten en verschillen in het werk van 8 ‘jonge’ architectenbureaus in Eindhoven. Ook van Houben / Van Mierlo worden drie uiteenlopende projecten getoond. Voor meer informatie, zie ook:

http://www.ddw.nl/evenement/817.

27 september 2016
Strijp-R

Jl. vrijdagmiddag was er veel aandacht voor Strijp-R. Architectuurcentrum Eindhoven organiseerde voor haar begunstigers (de ACE-sociëteit) een bijzondere presentatie-middag over alle deelprojecten, natuurlijk met een rondleiding op het terrein. Bijzondere aandacht was er voor het Cohousing project, dat vorige week al haar hoogste punt bereikte. Goedhart Repro presenteerde een hoogwaardige 3D-print-maquette van het plan, dat vanaf heden te bewonderen zal zijn op ons kantoor.

lees meer over dit project

20 september 2016
Start verkoop

Komend weekend start de verkoop van de woningen die worden gerealiseerd in het voormalige kantoorgebouw van Rijkswaterstaat aan de Schubertsingel in Den Bosch. Volgende week wordt de bouwvergunning ingediend. Start bouw wordt voorzien aan het begin van het nieuwe jaar. Meer verkoop-informatie vindt u op www.zuid073.nl.

lees meer over dit project

2 september 2016
Ontmoeting met…

Dit zijn Maurice Delpeut en Kristiaan Capelle, directeuren van respectievelijk Wijkerzand projecten en Mensenborgh projecten. Zij ontwikkelen woningen en commercieel vastgoed, en werken daarbij aan een verscheidenheid aan ambitieuze projecten door het hele land. In de serie ‘Ontmoeting met…’ vertellen zij over de rol van Houben / Van Mierlo bij twee grote transformatieprojecten in Den Bosch en diverse haalbaarheidsstudies. Wat vinden zij belangrijke voorwaarden voor een succesvolle samenwerking met een architect?

lees meer over dit project

5 augustus 2016
Woonhuis Tilburg

Vandaag was de oplevering van dit bijzondere woonhuis in Tilburg. Het ontwerp is naar wens van de opdrachtgever en het vigerende beeldkwaliteitsplan overtuigend vormgegeven in een modern idioom, enigszins schatplichtig aan een modernistische jaren 30 stijl. Met een spectaculair ruimtelijk interieur, ontworpen als een 3-dimensionale aaneenschakeling van verschillende ruimtes langs een uitgekiend centraal trappenhuis. Voor de liefhebber: een waar ‘raumplan’. Opgetrokken in een hedendaagse bouwtechniek, met een bijzondere hoogwaardige gebouw-schil en dito installaties. Dank aan opdrachtgever familie Bus voor de prettige samenwerking en aan bouwbedrijf Van Laarhoven uit Kaatsheuvel voor de excellente uitvoering!  (NB het drone filmpje is gemaakt door de opdrachtgever nog tijdens de afbouwfase, dus vóór de oplevering.)

28 juni 2016
Lezing BAI

Recent gaf Bas van Mierlo bij het Bosch Architectuur Initiatief (BAI) een inleiding over transformatie van oude gebouwen. Hoe behandel je een gebouw binnen zijn specifieke context; zijn plek in de stad, de wensen van de opdrachtgever en de potentie van het gebouw zelf? Een kritische avond over de zin van transformeren. Met positieve reacties op de kwaliteit van onze transformatieprojecten voor het gebouw van het Brabants Dagblad (in samenwerking met diederendirrix) en het voormalige Rijkswaterstaatgebouw voor opdrachtgever Wijkerzand Projecten. De bouwwerkzaamheden van het voormalige kantoor van het Brabants Dagblad vorderen gestaag en het pand is inmiddels geheel tot casco gestript. Daarbij zijn belangrijke constructieve ingrepen gedaan, noodzakelijk voor de realisatie van het ambitieuze ontwerp.

lees meer over dit project

25 april 2016
Eerste steen

Jl. vrijdag was er een kijkdag op de bouw van het project Cohousing. De kinderen mochten de eerste gevelstenen metselen en alle toekomstige bewoners konden een wandeling maken door hun aanstaande nieuwe woonbuurt. Voor velen het eerste moment om hun eigen plan in het echt te beleven. Over een half jaar worden de eerste woningen opgeleverd.

lees meer over dit project

14 april 2016
‘Schubert’

Een belangrijke dag voor project ‘Schubert’.  ’s Middags presenteerde Bas van Mierlo het project in de grote welstandcommissie, die ‘grote waardering’ had voor het voorlopig ontwerp en het voorafgaande onderzoek. In de namiddag vond in het bestaande gebouw een druk-bezochte informatiebijeenkomst plaats voor omwonenden en geïnteresseerden. Ook hier veel positieve reacties op het voorliggende ontwerp.

23 maart 2016
Geopend!

Onder grote belangstelling hebben directeur Wim Koch en manager Peter Geurts van het TU/e Studentensportcentrum het tennis- en hockeypaviljoen Eindhoven heropend. Na een grondige renovatie, waarbij het gebouw vanaf het casco opnieuw is opgebouwd is het gebouw weer licht en uitnodigend, en is het handschrift van oorspronkelijke architecten Rietveld en Van Embden weer duidelijk herkenbaar.

lees meer over dit project

12 februari 2016
Elle Decoration

Na eerdere publicaties o.a. in Harper’s Bazaar en Coffeeklatch (web) nu een laatste publicatie in Elle Decoration (NL). Het gaat in dit blad veelal om de designmeubels en -merken, maar het is toch een editie met fijne projecten en het onze voor Scheltens & Abbenes past daar prima tussen! Nu overal in de winkel.

lees meer over dit project

21 december 2015
Oplevering Strijp-R

Strijp-R is binnenkort weer 16 bijzondere woningen, of ‘urban villa’s’ rijker. De eerste woningen worden deze dagen opgeleverd. Begin 2016 zijn de laatste opleveringen. Houben / Van Mierlo ontwierp deze woonbuurt op het voormalige Philipsterrein.

lees meer over dit project

16 december 2015
‘Schubert’

Houben / Van Mierlo is na de transformatie van het Brabants Dagblad nu ook gevraagd een plan te maken voor de transformatie van het voormalige kantoor van Rijkswaterstaat (±8000 m2), gelegen aan de Schubertsingel in ’s-Hertogenbosch. Werktitel voor het project: ‘Schubert’.

13 november 2015
Ontmoeting met …

Joris Hermans, directeur van HAN instituut Sport en Bewegen. Hij vertelt over het vertalen van een onderwijsvisie naar een ruimtelijk ontwerp dat gedragen wordt door de studenten én docenten. En, hoe draagt een architectenbureau hiertoe bij?

lees meer over dit project

14 september 2015
Opening P4S

Playing for Success geeft ‘training’ aan kinderen die wel een steuntje in de rug kunnen gebruiken. Dat doen zij in een omgeving met een ‘Wow-factor’, namelijk in en om het PSV-stadion. Houben / Van Mierlo ontwierp het interieur van het nieuwe leercentrum, waarin een ‘skybox met tribune’ het middelpunt vormt.

16 mei 2015
Open dag

Bij de open dag voor omwonenden van het Brabants Dagblad werd enthousiast gereageerd op de ontwerpen voor het nieuwe woongebouw. Hun input wordt verwerkt in de verdere uitwerking van de plannen.

lees meer over dit project

6 mei 2015
Getekend!

De leden van CPO-project Cohousing Strijp-R hebben in het buurtcentrum onder het Strijps Bultje getekend voor de aankoop van de grond en de aannemingsovereenkomst… Tijd voor champagne en een groepsfoto!

lees meer over dit project

10 april 2015
Welstand

De welstand-commissie ’s-Hertogenbosch is vol lof over de transformatie van het Brabants Dagblad. Zij noemt het ‘een statig en heel bijzonder gebouw op een moeilijke plaats’.

Lees meer in het artikel van het Brabants Dagblad.

2 maart 2015
Cement!

Met een aantal leden van CPO-project Cohousing Strijp-R bekeken we bij firma Beamix een aantal proefopstellingen van cementeerde metselwerk gevels. Cement! ‘Geborsteld of gewassen, met een rechte veeg of een halve maan, een fijne of een grove korrel?’

22 januari 2015
Oculus Rift

De leden van het CPO-project Kaskoop NRE bekijken de eerste schetsen van hun project. Met de Oculus Rift bril kunnen opdrachtgevers zelf een virtuele wandeling maken door een 3D-model, en het ontwerp vanuit elk punt beleven.