De Lairessestraat

Amsterdam

Dit rijk en robuuste herenhuis, op een hoek van de Amsterdamse Lairessestraat is als gevolg van exploitatie decennia lang verwaarloosd geweest. De opdracht was om het gebouw nieuw leven in te blazen en in te richten voor een groot gezin.

Na het pand eerst volledig te hebben gestript, is het volledig gerestaureerd waarna het complete interieur opnieuw is ingebouwd. Behalve door het hoogwaardige niveau van alle technische installaties en de algehele afwerking, wordt dit nieuwe interieur gekenmerkt door een aantal bijzondere ingrepen:

Dankzij een bescheiden uitbouw kon een royale woonkeuken worden gerealiseerd, direct gelegen aan de diepe, lommerrijke tuin.

Het alkoof tussen de oude kamers ‘en-suite’ heeft plaatsgemaakt voor een royale, lichte zijtak van de hal, waar vandaan op begane grond en eerste verdieping de voor- en achterkamers worden ontsloten.

Nagenoeg alle ruimtes zijn voorzien van vaste kasten; sommige kastdeuren geven toegang tot een aangrenzende ‘verborgen’ kamer.

In de hoofdmassa van het pand is de rijke detaillering van geornamenteerde plafonds, schilderijlijsten, architraven, lambrisering en plinten in de oorspronkelijke staat teruggebracht.

Anderzijds komt door de minimale detaillering ook de hedendaagse vormgeving van de nieuwe woonkeuken en badkamers goed tot zijn recht.

Informatie

opdrachtgever Dhr. Leijdesdorff en Mevr. Brummelhuis
jaar 2005 – 2007
locatie Amsterdam
grootte 400m2
samenwerking

Constructie: ACT van Eijk, Amsterdam
Aannemer: Bouwbedrijf Wever v/h Lutter & Lotgering, Amsterdam
Interieurbouw: Vlaar Interieurbouw, Benningbroek / Dekkers-Fransen, Rijkevoort / Archivakkers, Heusden
Interieurstyling: Mechtelien van Alkemade, Amsterdam
Fotografie: Mick Palarczyk, Amsterdam

project delen op: