Kaskoop NRE

NRE-terrein, Eindhoven

Aan de rand van het centrum van Eindhoven ligt het NRE-terrein. Dit voormalige fabrieksterrein was jarenlang niet toegankelijk en fungeerde als enclave in de stad. Na een tussenfase van enkele jaren met tijdelijke gebruikers gaan er nu voor het eerst mensen permanent wonen. De gemeente stimuleert particuliere en collectieve initiatieven bij de transformatie naar woon- en werkgebied.

Het terrein is geheel verhard en functioneert als een erf met daarop gebouwen die als autonome eenheden op het multifunctionele maaiveld staan. Houben / Van Mierlo architecten stelde met de gemeente regels op voor het terrein wat heeft geresulteerd in een uniek stukje stad waar de auto ondergeschikt is, stoepen en straten ontbreken, verrassende doorkijkjes zijn en organisch gevormde plantsoenen groen toevoegen aan het gebied.

De CPO-vereniging ‘Kaskoop NRE’ realiseerde in samenwerking met Houben van Mierlo architecten op het NRE-terrein twee woningen in het voormalige ‘Zuiverhuis’ en een nieuw woongebouw op de naastgelegen open plek. De samenwerking leverde negen bijzondere woningen op die elk geheel volgens de individuele woonwensen van de deelnemers zijn ontworpen.

Het ‘Zuiverhuis’ heeft een tweede leven gekregen als woongebouw maar is van buiten nog herkenbaar als oud industrieel pand. Met slechts enkele ingrepen zijn er twee unieke woningen in gemaakt. De kozijnen zijn vervangen en de buitenschil is hoogwaardig geïsoleerd volgens de huidige normen. De vrije hoogte van 12 meter is alleen haalbaar in een transformatieproject als dit.

Het nieuwe robuust vormgegeven woongebouw staat naast het ‘Zuiverhuis’ in het midden van het NRE-terrein en voegt zich naadloos in de bestaande setting. Het bouwblok is even hoog als de omliggende bebouwing en heeft een industriële look door de gele baksteen en donkere kozijnen. Het gebouw oogt eenvoudig van buiten maar vanbinnen zijn de zeven woningen op een complexe tetris-achtige wijze met elkaar verstrengeld in de ruimte. De woningen zijn op maat gemaakt maar kunnen in de toekomst gemakkelijk aangepast worden naar de wensen van nieuwe bewoners.

Het duurzame karakter van het project is terug te vinden in de toepassing van tripple glas, zonnepanelen en het hergebruik van de oude straatstenen van het NRE-terrein rondom het ‘Zuiverhuis’ en het nieuwe bouwblok. De pergola op de eerste verdieping en de begane grond en de hagen tussen de woningen zorgen voor een groene uitstraling van de nieuwbouw. De pergola is twee meter voor de gevel geplaatst en dient als afscheiding tussen de woningen en het openbare gebied.

Houben / Van Mierlo architecten heeft zich samen met de deelnemers van de CPO-vereniging ingezet voor de inrichting van het terrein. Mede door hun bemoeienis is het gelukt om een plek in de stad te maken waar kinderen vrij kunnen spelen en ontmoetingen in en om de woningen plaats kunnen vinden. De kracht en inzet van de groep bewoners maakten het tevens mogelijk om net iets meer te realiseren dan in een traditioneel bouwproces met een projectontwikkelaar als initiator. Zoals de extra hoge eerste verdieping met loftkwaliteit, een dubbelhoge pergola en gezamenlijke buitenruimte. Het tetris-model illustreert dat zeven huishoudens met zeven verschillende woonwensen zeven verschillende woningen opleverd. Geen andere initiatiefnemer dan deze CPO-vereniging was tot dit gebouw gekomen. De club bewoners hebben dit samen met Houben / Van Mierlo architecten voor elkaar gekregen.

Informatie

opdrachtgever CPO-vereniging Kaskoop NRE
jaar 2013 – 2019
locatie NRE terrein, Eindhoven
grootte Nieuwbouw 6 woningen & transformatie Zuiverhuis
samenwerking

Projectbegeleiding: Bouwen In Eigen Beheer
Stedenbouwkundig deelontwerp en Architectuur: Houben / Van Mierlo
Fotografie: Edith Kolkman, Bas Gijselhart, Marie Louise Nijsing & Dura Vermeer

 

  • Winnaar NRP Gulden Feniks – gebiedstransformatie 2023
project delen op: