Renovatie Sportcentrum

Eindhoven, TU/e-campus

Het TU/e studentensportcentrum, ontworpen door Gerrit Rietveld onder stedenbouwkundige supervisie van Samuel van Embden, is gebouwd in 1967, en in vier decennia gefaseerd uitgebreid. Ondanks een vrij recente uitbreiding met zwembad en fitnesszaal, was het TU/e Studentensportcentrum inmiddels in veel opzichten verouderd. Met name entree, kantine, kleedkamers en toiletten voldeden niet meer aan de huidige vraag.

Door de verbouwing van de kantine tot een vernieuwd sportcafé, de herinrichting van het entreeplein, de renovatie van kleedkamers en toiletten  en tenslotte de nodige installaties zijn deze voorzieningen weer ‘up to date’. Waar het energieverbruik fors is gedaald, is de algemene waardering van bezoekers flink gestegen. Het nieuwe sportcafé fungeert samen met het entreegebied als visitekaartje van het complex en daarmee als katalysator voor de duurzame toekomstige ontwikkeling van het TU/e Studentensportcentrum.

Een van de ruimtelijke ingrepen betrof de realisatie van een vrij dragende luifel, analoog aan de luifel aan het oorspronkelijke bouwvolume van Rietveld.

Hierdoor is een vaste zonwering gerealiseerd voor de grote zonbelaste zuidgevel van de kantine. Tegelijk is hiermee het entreemotief meer eenduidig, en uitnodigend vormgegeven.

Ook is een aantal nieuwe perforaties gemaakt in het dakvlak. Dit zorgt voor een meer evenwichtige daglichtvoorziening en een dynamische beleving van het interieur. Buiten prikken bestaande platanen en nieuwe Japanse Notenboompjes door ronde sparingen in de eenvoudige, maar kleurrijke bestrating, gelegd in dubbel visgraatmotief.

Alle douches en toiletten zijn gerenoveerd. Behalve het zwembad zijn ook deze voorzieningen in het gebouw aangesloten op de eigen WKO-installatie van de TU/e-campus, hetgeen een grote energiebesparing oplevert. De verlichting in twee oude sporthallen is vervangen door energiezuinige armaturen en voorzien van een nieuwe regel-installatie.

Informatie

opdrachtgever Directie TU/e Studentensportcentrum
jaar 2007 – 2009 - 2011
locatie Eindhoven, TU/e terrein
samenwerking

Projectmanagement: TU/e Dienst Huisvesting

Kantine/voorplein:
Bouwkostenadvies: BVO, Best en P.I.T., Deurne
Advies E- en W-installaties: DHV, Eindhoven
Constructie: JV2 Bouwadvies, Nuenen
Kleur- en materiaaladvies: Studio Ook, Eindhoven
Visualisatie: Studio Ode, Eindhoven
Aannemer bouwkundig: Bunnik, Eindhoven
Aannemer buitenruimte: Rasenberg
Interieurbouw: Verschuren, Eindhoven / Archivakkers, Heusden
Meubilair: PGA, Eindhoven
Fotografie: René de Wit, Breda

Sanitair, Warmtetechniek en Lichtinstallaties:
Bouwkostenadvies: Van Rooij, Eindhoven
Advies W-installaties: DHV, Eindhoven
Advies E-installaties: EBR, Waalwijk
Aannemer bouwkundig: Jansen-Huybregts, Eindhoven
Aannemer installaties: Stukton Worksphere, Eindhoven
Aannemer licht installaties: Kuijpers Installaties
Interieurbouw: Blokmeubel, Eindhoven

project delen op: