Transformatie Brabants Dagblad

's-Hertogenbosch

In opdracht van ‘Wijkerzand projecten’ zijn wij gevraagd het ontwerp te maken voor de herontwikkeling van het voormalige gebouw van het Brabants Dagblad, een bestaand brutalistisch kantoorgebouw uit 1977. Het bevindt zich in het centrum van ’s-Hertogenbosch op de kop van het Emmaplein en in verlengde van de Brugstraat.

Het ontwerp biedt plaats aan een zestal commerciële ruimten in het ‘basement’ op de begane grond, vijvenvijftig twee- en driekamer appartementen en lofts in het ‘lijf’ en penthouses in de ‘kroon’ op de bovenste twee verdiepingen. Het hele gebouw is onderkelderd en middels een parkeerdek verbonden met een woongebouw aan de achterzijde. Het gebouw van ca. 7500m2 bruto vloeroppervlak wordt gestript naar casco en geheel voorzien van nieuwe indeling, installatie en gevel.

De opgave is het op een vanzelfsprekende manier inpassen van het relatief grote programma in de bestaande context.

In het plan is er stedenbouwkundig voor gekozen het gebouw meer op het zuidelijk gelegen Emmaplein te oriënteren en frontaler/monumentaler op dit plein te richten. Aan de westzijde is er – in analogie aan de achtergevel van het bestaande gebouw – een meer verticale geleding en meer terrasachtige structuur aan het gebouw gegeven.

Op een bescheiden wijze behoudt het gebouw zijn klassieke opbouw van basement, lijf en kroon. Een basement in het groen met entrees, een solide middendeel in baksteen en een kroon in een lichte tektonisch constructie.

Bij de detaillering van de bakstenen gevels zijn de gevel sparingen verticaal aan elkaar gekoppeld door het metselwerk in te laten springen en een negge te geven. Op deze wijze krijgt het gebouw een verwijzing naar de typische verticale parcelering van de Bossche straten en zijn verticaal georiënteerde panden.

Informatie

opdrachtgever Wijkerzand projecten
jaar 2014 – heden
locatie ’s-Hertogenbosch, centrum
grootte 7.500 m2 bvo (exclusief parkeerkelder)
samenwerking

Ontwerp: i.s.m. diederendirrix, Eindhoven
Ontwerp buitenruimte: Buro Lubbers, ‘s-Hertogenbosch
Ruimtelijke onderbouwing: Rho, Rotterdam
Constructie: Adviesbureau Van de Laar, Eindhoven
Bouwfysica: Tritium Advies, Neunen
Adviseur geluid: Peutz, Zoetermeer
Adviseur brand: Bravea, Eindhoven
Installatieadvies: Van Toorenburg, Den Haag
Aannemer: Plegt-Vos Oost, Hengelo

project delen op: