Woonhuis

Duiven

De bewoners van de nieuwbouwwijk De Nieuweling te Duiven hebben hun bouwkavels bijna zonder uitzondering volgebouwd met ‘te grote woningen op te kleine kavels’.

Ook deze opdrachtgever had een uitgebreid woonprogramma inclusief kantoor-, meditatie- en praktijkruimtes. Om toch meer ‘lucht’ over te houden op het betreffende hoekperceel hebben Houben & Van Mierlo een woonhuis ontworpen met een kleine ‘footprint’.

Door toepassing van een klassiek principe van souterrain en bel-etage is in het plan een extra woonlaag gecreëerd. Daarbij is rondom de eenvoudige hoofdmassa het maaiveld deels verhoogd en deels verlaagd.

Zo zijn alle ruimtes voorzien van optimale afmetingen, ontsluiting, oriëntatie en daglichttoetreding. Het archetypische karakter van het heldere bouwvolume wordt benadrukt door de minimalistische detaillering.

Intern is door middel van een efficiënte manier van inpassing/symbiose van keuken, berging en natte ruimtes een natuurlijke spiraalvormige ‘loop’ in het huis ontstaan via het trappenhuis.

Informatie

opdrachtgever Particulier
jaar 2006 – 2008
locatie Duiven
grootte 900 m3
samenwerking

Constructie: JV2 Bouwadvies, Nuenen
Bouwfysica: Bouwadviesbureau Seerden
Aannemer: Heijneman Bouw, Zevenaar
Interieurbouw: Blokmeubel, Eindhoven
Fotografie: Eke Kriek, Amsterdam

project delen op: