Sint Nicolaaskapel & Klooster

Amsterdam

Binnen alle ontwikkelingen aan de Zuid-as te Amsterdam heeft de St. Nicolaaskapel en bijhorend klooster een tijdelijke herbestemming gekregen tot designmuseum en nieuw centrum voor mode en creatie.

Het modernistische gebouw, in 1959 ontworpen door Lau Peters, bestaat uit een acht-verdiepingen tellende hoogbouw en een karakteristiek rond deel dat diende als oefenruimte voor priesters in opleiding. Vanuit o.a. kostentechnische overwegingen is er gekozen voor conserveren, renoveren en op bescheiden wijze ingrijpen op dit oorspronkelijk heldere en krachtige ontwerp. Essentiele ingreep is het los maken van het convict van de kapel om zo de twee volumes zelfstandig te kunnen laten functioneren.

De bestaande entree van het klooster is intact gebleven als toegang tot ateliers met een mix van internationale ontwerpers. De kapel heeft met een lange hellingbaan een geleidelijke introductie gekregen naar een nieuwe balie gebouwtje dat aansluit op het bestaande trappenhuis. Deze hellingbaan en een XL-lichtbak met aankondigingen geven het gebouw een duidelijk en herkenbaar openbaar karakter.

Overal in het complex zijn materialen gebruikt die het tijdelijke karakter benadrukken. Zowel qua uitstraling als qua kosten. Het duidelijkst is dit af te zien aan de nieuwe entree van de kapel. Dit blokje is uitgevoerd met een schil van underlayment aan de binnenzijde en bitumen bekleding als gevelbehang.

Informatie

opdrachtgever ING Real Estate
jaar 2005 – 2006
locatie Amsterdam, Zuid-as
grootte Omvang Kapel: 860 m2 Omvang Klooster: 2.030 m2
gebruiker Premsela Stichting, Platform 21, AIR, ING e.a.
samenwerking

Ontwerp: i.s.m. Opera Amsterdam
Projectbegeleiding: BBN adviseurs, Houten
Constructie: Eckart Engineering, Woerden
Bouwfysica: Mobius Consult, Driebergen
Aannemer: Pos & Zanoli, Utrecht

project delen op: