Gasthuiskwartier bij de BAIpraatXL

Op woensdag 19 april organiseerde het BAI (Bosch Architectuur Initiatief) een BaiPraatXL over de Bossche Toekomst. Tijdens deze avond kwamen razendsnel twaalf grote projecten in Den Bosch voorbij. Denk aan projecten zoals de Spoorzone, Bossche Stadsdelta, het Design Museum, Huis 73 en het Gasthuiskwartier.

Bas van Mierlo sprak over Gasthuiskwartier fase III: van zorgstad naar werklandschap. Samen met Braaksma & Roos Architectenbureau werkt Houben / van Mierlo aan het hart van het historische Gasthuiskwartier. Met een koppeling van historische gebouwen en nieuwe onderdelen blazen we ‘Het Grôôt’ nieuw leven in!

Vanuit de waarden “mens-plek-aarde” en de historische ontwikkelingen op de plek, schetste Bas hoe de visie voor het middengebied tot stand is gekomen. Een nieuwe laag over de historische plek. Door het aanhelen, verbinden, optoppen en het maken van een doorlopend groengebied ontstaat het nieuwe werklandschap.

Tijdens de interactieve vragenronde sprak Bas over de kenmerkende structuur van Den Bosch met zijn kleinschalige pleinen-, hoven- en stegen. Deze structuur is terug te zien in het stedenbouwkundig plan voor het Gasthuiskwartier III. Zowel in het zwerfgebied als rondom het stergebouw zijn kleine, groene, plekken gemaakt om doorheen te dwalen of te verblijven. Geen anonieme ruimtes, maar intieme plekken waar je elkaar kan ontmoeten.

Sinds 2018 is Houben / van Mierlo samen met opdrachtgever MWPO betrokken bij de ontwikkeling van het Gasthuiskwartier, met projecten rond de Nieuwstraat, Apotheek en Regentenhuis.

Het was een geslaagde BAIpraatXL waarin iedereen in hoog tempo is bijgepraat over de Bossche Toekomst!