13 maart 2024
BUUR[N]: een inclusief woonconcept

Met BUUR[N] ontwikkelen en ontwerpen we samen met bewoners collectieve woonprojecten. Iedereen is welkom: jong en oud, arm en rijk, single en gezin. BUUR[N] is een stichting zonder winstoogmerk: de woningen komen niet op de vrije markt en blijven betaalbaar.

We starten projecten waarbij we de bewoners vanaf dag één bij het ontwerptraject betrekken. Ze bepalen zelf hoe ze gaan wonen en hoe ze hun gebouw willen beheren.
Met een flexibel bouwsysteem bepalen bewoners hoe ze willen wonen. Zo maken we altijd een woning die zo goed mogelijk aansluit bij het inkomen en de vraag van de bewoner.

Bewoners die samen hun woongebouw ontwerpen en ontwikkelen worden een hechte gemeenschap. En met een inclusieve burencommunity kun je eenzaamheid en polarisatie voorkomen.
Buren die elkaar kennen, zien eerder naar elkaar om en zijn ook eerder bereid om dingen samen te delen. Gedeelde ruimten kunnen een aanvulling zijn op hun eigen woning, die daardoor juist kleiner – en daarmee  beter betaalbaar – kan zijn. Denk aan een wasruimte, een logeerkamer, gereedschapshok of een collectieve tuin of dakterras.

In ons werk zien we dat veel mensen een wens hebben om collectief, duurzaam en betaalbaar te wonen. Het lukt groepen soms om zichzelf te organiseren, maar het kost ze veel tijd en ze moeten ieder zelf het wiel opnieuw uitvinden.

Met BUUR[N] nemen wij initiatief, samen met onze partners Inbo en Studio M10, om goede woningen voor iedereen bereikbaar te maken.

Lees meer op de website www.buur-n.nl.

Deze week kreeg BUUR[N] ook aandacht in EenVandaag, zowel op radio als tv. Het item is terug te zien op hun website.

8 februari 2024
Bouw ‘Hotel T’ gestart!

Gelegen aan de Boschveldweg in het centrum van ’s-Hertogenbosch, op de plek van het voormalige Hotel Terminus, komt het nieuwe Hotel T. De centrale ligging in het stationsgebied maakt het de ideale plek voor een short-stay-hotel. Het hotel bestaat uit 34 hotelkamers, verdeeld over vijf bouwlagen.

De inspiratie voor de nieuwe voorgevel komt vanuit een gevelanalyse van de bestaande voorgevel en zijn positie in de straatwand. De verhoudingen die door analyse zijn blootgelegd hebben we gebruikt voor de nieuwe voorgevel. Door de nieuwe invulling van een bestaand principe blijft het karakter van het oude hotel bewaard.

Na de carnavalsvakantie wordt de eerste paal geslagen. Wij kunnen niet wachten!

lees meer over dit project

20 december 2023
Ontwikkeling Vadapark gewonnen!

Samen met Delva Landscape Architecture | Urbanism zijn wij geselecteerd voor het ontwerp van Vadapark in Wageningen!

De opgave door opdrachtgever Steenvlinder betreft de ontwikkeling van een stedenbouwkundig plan en inrichtingsplan voor de ontwikkeling van het voormalige drukkerij-terrein op een prachtige plek nabij het centrum van Wageningen.

Steenvlinder streeft hier de ontwikkeling na van een super diverse, groene en collectieve woonomgeving, met veel ruimte voor zelfbouw en intensieve participatie. Een opgave naar ons hart!

Na een periode van intensieve voorbereiding en gesprekken met diverse initiatiefgroepen, woningbouwvereniging en de gemeente presenteerden wij deze maand het schetsontwerp voor Vadapark op een grote bijeenkomst van stakeholders, geïnteresseerden, omwonenden etc.

Het werd een heel positieve en waardevolle participatieavond! We lichtten ons schetsontwerp toe aan de hand van eigen werk en een reeks inspirerende voorbeelden van prachtige projecten in het land. Welke elementen spreken omwonenden en toekomstige bewoners aan en zijn toepasbaar in Vadapark? Na de presentatie konden aanwezigen zich verdiepen en hun gedachten delen over de verschillende thema’s als woonhofjes, invulling van het groen, parkeren en collectieve voorzieningen.

15 november 2023
Parklezing #2

Vandaag blikken we met veel plezier terug op de Parklezing #2: De /maatschappelijke/ rol van de architect.

In een venndiagram van de crises waar Nederland mee geconfronteerd wordt, lijkt ons vak in het midden te staan. Hierdoor is het relevanter dan ooit om onszelf te bevragen en te reflecteren op de vraag: “Wat is de /maatschappelijke/ rol van de architect?”.

Floor Milikowski en Bert Dirrix hielden inspirerende presentaties over hun kijk op dit vraagstuk. Hierbij werd onder meer gepleit voor het meebrengen van je eigen waardesysteem in het ontwerpproces, met een socialere en collectievere omgeving als resultaat. Wij zijn geïnspireerd om aan de slag te gaan en met ons werk tot nieuwe oplossingen te komen!

In het nagesprek ontstond een mooie dialoog tussen de sprekers en het publiek over deze onderwerpen, wat leidde tot leuke gesprekken tijdens de borrel.

Hartelijke dank aan onze sprekers en onze gasten! We hopen elkaar weer allemaal te zien bij de volgende Parklezing!

2 november 2023
NRE-terrein wint de NRP Gulden Feniks 2023

Het NRE-terrein wint de NRP Gulden Feniks voor beste gebiedstransformatie! Dé nationale prijs voor renovatie en transformatie van de gebouwde omgeving.

“De jury is onder de indruk van de initiatiefkracht, de creativiteit en het doorzettingsvermogen van alle partijen die bij het NRE-terrein betrokken zijn geweest. Ze prijst de coöperatieve manier van ontwikkelen, waarbij niet het eindbeeld, maar het gezamenlijke ontwikkelproces centraal heeft gestaan en waarbij gedeelde waarden richting hebben gegeven aan de gebiedsontwikkeling. Het is knap hoe individuele ambities en collectief belang hand in hand gaan en tot zichtbare kwaliteit hebben geleid.”

Gefeliciteerd aan alle bewoners, ondernemers en betrokkenen! Dank NRP (Nationaal Renovatie Platform) voor de uitmuntende organisatie en dank jury voor jullie waardering en de zorgvuldige presentatie hiervan bij de uitreiking en online.

Tenslotte een warm welkom aan eenieder om de sfeer en gastvrijheid op het terrein te komen proeven!

Bekijk hier het volledige juryoordeel én de video waarin Jelle Houben en Tom van Tuijn een kleine inkijk geven in het faciliteren van leven en eigenaarschap op het NRE-terrein.

Lees en bekijk ook meer op onze projectpagina.

24 oktober 2023
Oplevering en hoogste punt Acht Hertogen

Twee mijlpalen in Het Grôôt Kwartier: Opgeleverd én het hoogste punt bereikt!
De herontwikkeling van Het Grôôt Kwartier is in volle gang. Het rijksmonument aan de Nieuwstraat in Den Bosch is opgeleverd. Hier hebben we, naast de restauratie, een bijzondere uitbreiding aan het daklandschap toegevoegd.
Direct ernaast hebben de stadsvilla’s het hoogste punt bereikt. Reden voor een feestje en weer een stap dichter bij de voltooiing van dit bijzondere stukje ‘s-Hertogenbosch.

20 oktober 2023
Made by NRE wint de D. Roosenburg publieksprijs 2023

Gisteravond werd de Dirk Roosenburg architectuurprijs uitgereikt in Eindhoven. ‘Made by NRE‘ heeft de publieksprijs gewonnen! We waren al heel trots op dit bijzondere stukje Eindhoven en op de gebruikers die het zelf ontwikkeld én gerealiseerd hebben. En nu zijn we extra trots dat het project een positieve waardering heeft van veel mensen!

Bedankt voor al jullie stemmen.
Onze felicitaties gaan uiteraard ook uit naar Trudo, terechte winnaar van de juryprijs voor hun uitmuntend opdrachtgeverschap.

lees meer over dit project

13 oktober 2023
BAI lezing & bezoek bij Het Grôôt Kwartier

Gisteren organiseerden BAI en MWPO een goed bezochte ontvangst in ‘Het Grôôt Kwartier’ in Den Bosch.

Houben / van Mierlo is hier betrokken bij de ontwikkeling van verschillende deel-projecten, van renovatie tot nieuwbouw. Hierbij speelt erfgoed een grote rol.

Bas Van Mierlo ging in zijn lezing in op de maatschappelijke waarde van erfgoed en hoe je als architect met erfgoed om kan gaan. De Rijksmonumentale gebouwen in ‘Het Grôôt Kwartier’ worden getransformeerd en uitgebreid, waarbij er een nieuw, levendig en doorwaadbaar gebied voor wonen en werken zal ontstaan. We kiezen ervoor het ambachtelijke karakter van de oorspronkelijke materialen terug te laten komen in een sobere architectuur. Hierdoor wordt de kwaliteit van de monumenten versterkt.

Veel dank aan Bosch Architectuur Initiatief en MWPO voor het organiseren van deze inspirerende avond!

28 september 2023
Nominatie NRE Gulden Feniks

NRE genomineerd voor de NRP Gulden Feniks 2023!

Met trots kunnen we melden dat het NRE-terrein in Eindhoven is genomineerd in de categorie gebiedstransformatie.

Alle projecten op het NRE-terrein zijn ‘bottom-up’ (her-)ontwikkeld tot één gebied. Een plek waar werken, wonen, bezoeken en verblijven samen komen.

Dankzij het bijzondere collectieve opdrachtgeverschap, waarbij uiteenlopende partijen zijn samengekomen, is een bijzonder uitnodigend en collectief stukje Eindhoven gerealiseerd.

We kijken met spanning uit naar de uitreiking op 2 november!

De nominatie vind je op de site van het NRP (Nationaal Renovatie Platform).

lees meer over dit project

18 september 2023
Lezing VBB Groningen

Morgen geeft Bas van Mierlo een lezing bij de Vereniging tot Bevordering der Bouwkunst (VBB) Groningen over zijn visie als architect en de projecten van Houben / Van Mierlo.

Kom langs op 19 september om 20:00 in de RKZ Bios te Groningen.
Meer informatie: klik hier.

Hopelijk zien we je daar!

25 juni 2023
Start bouw Batava Boterfabriek!

In het verlengde van het Krayenhoffpark en het oude fabriekje hebben we de groene oase doorgetrokken en woningen toegevoegd. Binnenplaatsen voor collectiviteit en voorzieningen op wijkniveau centraal, auto’s uit beeld. Stedelijk parkwonen zonder elkaar te verliezen!

Met dank aan de fijne samenwerking met MWPO, Gemeente Nijmegen, DELVA Landscape Architecture | Urbanism en natuurlijk al onze bouwteampartners met in het bijzonder Wijnen Bouwgroep omdat zij nu aan zet zijn. Succes mensen!

Lees en bekijk hier meer: Batava Boterfabriek

15 juni 2023
Parklezing #1

Met ontzettend veel plezier kijken wij terug op de eerste Parklezing in de collectieve ruimte van ‘ons’ PARK NRE gebouw. Glenn Lyppens en Donna van Milligen Bielke hielden zeer inspirerende presentaties over hun onderzoeks- en ontwerpwerk. Daarbij stond het thema ‘tussen/ruimte’ centraal.

We mochten ons daarbij verheugen in een mooi, relevant en enthousiast publiek uit het hele land. We hadden dan ook een fijn nagesprek; plenair, én bij de borrel!

Wát een fijne bijeenkomst. Een groot dankjewel aan onze gewaardeerde sprekers en onze gasten!

Heel graag tot ziens bij de volgende Parklezing.

8 juni 2023
WLA Award gewonnen!

Het project ‘Geestwater’ in Lisse’ heeft de ‘WLA Award of Excellence’ gewonnen in de categorie ‘COMMERCIAL RESIDENTIAL’.

De World Landscape Architecture Awards (WLA) worden jaarlijks uitgereikt en vieren het beste op het gebied van landschapsarchitectuur wereldwijd. De juryleden hebben dit jaar meer dan 250 inzendingen in negen categorieën beoordeeld.

Voor Gemeente Lisse, Woonstichting Stek en Amvest, maakten Delva Landscape Architects en Houben / Van Mierlo het stedenbouwkundig plan en beeldkwaliteitplan voor ‘Geestwater Lisse’. Het is een plan voor integrale ontwikkeling van ca. 460 woningen én natuurontwikkeling in nauwe samenhang. Het plan draagt als ondertitel en belangrijkste kernwaarde ’Samen Leven met het Landschap’. In Geestwater woon je straks in een karaktervolle woonomgeving met elkáár, en tegelijk steeds in nauw contact en verwantschap met het landschap.

De huizen staan niet naast, of in het groen, maar gaan een positieve afhankelijkheid aan met het landschap. Groen en gebouw versterken elkaar door een nauwkeurige verkaveling compacte clusters, door bijzondere gebouwtypen en een ingetogen architectuur.

Benieuwd naar het project? Lees en bekijk hier meer: Geestwater Lisse.

24 april 2023
Gasthuiskwartier bij de BAIpraatXL

Op woensdag 19 april organiseerde het BAI (Bosch Architectuur Initiatief) een BaiPraatXL over de Bossche Toekomst. Tijdens deze avond kwamen razendsnel twaalf grote projecten in Den Bosch voorbij. Denk aan projecten zoals de Spoorzone, Bossche Stadsdelta, het Design Museum, Huis 73 en het Gasthuiskwartier.

Bas van Mierlo sprak over Gasthuiskwartier fase III: van zorgstad naar werklandschap. Samen met Braaksma & Roos Architectenbureau werkt Houben / van Mierlo aan het hart van het historische Gasthuiskwartier. Met een koppeling van historische gebouwen en nieuwe onderdelen blazen we ‘Het Grôôt’ nieuw leven in!

Vanuit de waarden “mens-plek-aarde” en de historische ontwikkelingen op de plek, schetste Bas hoe de visie voor het middengebied tot stand is gekomen. Een nieuwe laag over de historische plek. Door het aanhelen, verbinden, optoppen en het maken van een doorlopend groengebied ontstaat het nieuwe werklandschap.

Tijdens de interactieve vragenronde sprak Bas over de kenmerkende structuur van Den Bosch met zijn kleinschalige pleinen-, hoven- en stegen. Deze structuur is terug te zien in het stedenbouwkundig plan voor het Gasthuiskwartier III. Zowel in het zwerfgebied als rondom het stergebouw zijn kleine, groene, plekken gemaakt om doorheen te dwalen of te verblijven. Geen anonieme ruimtes, maar intieme plekken waar je elkaar kan ontmoeten.

Sinds 2018 is Houben / van Mierlo samen met opdrachtgever MWPO betrokken bij de ontwikkeling van het Gasthuiskwartier, met projecten rond de Nieuwstraat, Apotheek en Regentenhuis.

Het was een geslaagde BAIpraatXL waarin iedereen in hoog tempo is bijgepraat over de Bossche Toekomst!

15 april 2022
Bijna Beste Bossche Gebouw!

Het project Transformatie Rijkswaterstaat heeft de tweede prijs behaald in de verkiezing Beste Bossche Gebouw 2015-2020.
Gisteravond werden niet alleen de eerste plaatsen maar ook de tweede plaatsen gehonoreerd door het Bosch Architectuur Initiatief, zo aardig, en zo voelen we ons toch ook een beetje een winnaar van deze grote publieksprijs.
Tijdens een feestelijke én tegelijk spannende prijsuitreiking hebben wij samen met opdrachtgever MWPO met trots deze prijs in ontvangst genomen.
We danken het Bosch Architectuur Initiatief voor de organisatie van de prijs en deze mooie avond, en vooral ook het publiek voor alle stemmen.

lees meer over dit project

5 november 2021
Feestelijke oplevering

Donderdagmiddag vond de feestelijke oplevering plaats van het CPO-project Samen Bouwen in Son en Breugel. Een (her-)ontwikkeling van het voormalige terrein van basisschool De Bloktempel in Son en Breugel tot woonbuurt met 28 woningen.

De gemeente stimuleerde de vereniging tot de ontwikkeling van een landschappelijke inpassing van de woningen, ofwel een plan met kleine privé-tuinen in een groot collectief landschap. Deze uitdaging werd door de aanstaande bewoners aarzelend omarmd en doorwerkt. Een en ander onder de bezielende leiding van CPO-begeleider Vastgoedregisseur b.v., uit Valkenswaard. En gebouwd door Sonse aannemer Huybregts Relou (VB Groep).

En met welk een resultaat!

Midden in Son en Breugel, landschappelijk wonen voor jong en oud, voor de kleinere en de grotere portemonnee. 28 uiterst duurzame woningen in heel diverse typologieën. Van goedkope starterswoningen tot middenhuur-appartementen, luxe gezinswoningen en riante levensloop-bestendige patio-bungalows. Met een flinke portie maatwerk voor alle bewoners!

Houben / Van Mierlo tekende voor de stedenbouwkundige layout en architectuur van de woningen. Een tijdloze architectuur in een modernistisch idioom zo kenmerkend voor (delen van) Son en Breugel.

Het was een ambitieus project en dus een flinke kluif. We danken de CPO-vereniging en Vastgoedregisseur voor hun opdracht en vertrouwen, en alle betrokken partijen voor hun inzet en volharding. En we feliciteren de bewoners met hun prachtige nieuwe woonbuurt, en wensen hen toe dat ze hier met veel genoegen samen zullen wonen in het groen!
#MENS_PLEK_AARDE

22 oktober 2021
Slotakkoord NRE terrein

Met de start van de nieuwbouw van het ‘Werkgebouw G’ zijn we tot het slotakkoord van de transformatie van het NRE terrein in Eindhoven gekomen!

Het bedrijfsverzamelgebouw is het laatste project wat van start gaat binnen de eindfase van het voormalig gasfabrieksterrein. En maakt samen met het Parkeergebouw J, het Ambachtsdorp en The BodyBuilding onderdeel uit van het totaalproject ‘Made by NRE’.
Het bijbehorend programma omvat o.a. een oldtimer garage, ateliers, een horeca locatie en een tiental hotelkamers.

De aannemerscombinatie Peter Peters uit Schaijk en Van der Horst uit Mill zijn verantwoordelijk voor de uitvoering en naar verwachting wordt de nieuwbouw nog voor de bouwvak van 2022 opgeleverd.

lees meer over dit project

19 oktober 2021
Brabantse Stijlprijs?

Het NRE-terrein is een van de genomineerden van de ‘Brabantse Stijlprijs 2021’. De Brabantse Stijlprijs is ‘een provinciale prijs voor omgevingskwaliteit in Brabant; een prijs voor vernieuwende woonvormen met oog voor omgeving en medemens, die inspelen op de behoeften van deze tijd.’

Op het NRE terrein mochten we voor CPO-vereniging Kaskoop de herbestemming van het ‘Zuiverhuis’ en een nieuw woongebouw ontwerpen. Daarnaast waren we mede-initiatiefnemer van project Made by NRE. Daarin werken we voor en mét vier gebruikersinitiatieven aan de ontwikkeling van de laatste vier woon- en werkgebouwen op het terrein. In het groene werkgebouw ‘PARK NRE’, mochten we deze zomer zelf reeds onze intrek nemen. En zo ervaren we elke dag wat een geweldige en diverse omgeving het NRE-terrein nu al is geworden voor wonen, werken, én verblijven! 

Behalve het NRE terrein zijn de volgende projecten genomineerd: Gezinshuis El Noor in Breda, De Lindehoeve in Tilburg, Kloostervelden in Sterksel, Bewust Wonen Werken Boschveld te ’s Hertogenbosch. Aan de genomineerden, maar ook alle andere inzenders: van harte proficiat met jullie mooie projecten!

De winnaar van de Stijlprijs 2021 wordt bekendgemaakt op woensdag 8 december 2021 tijdens de Brabantse Week van het Wonen. Meer informatie via: https://www.brabant.nl/subsites/debrabantsestijlprijs/finalisten 

13 oktober 2021
Neprom-prijs?

Strijp-R is een van de genomineerden van de NEPROM-prijs 2021.

Houben / Van Mierlo werkte voor verschillende opdrachtgevers binnen het gebied. Zo tekenden we een woonhuis voor een particulier gezin; een 16-tal gewilde ‘Urban Villa’s’ voor (gebieds- en opstal)ontwikkelaar Amvest; het genereuze Cohousing-project (‘collectief maar niet klef!’) voor CPO-vereniging Cohousing Strijp-R; de herbestemming van de loopbrug inclusief nieuwbouw met stoere stadswoningen voor ontwikkelaar Kragt.

We zijn blij dat we zo’n diverse bijdrage mochten leveren aan de ontwikkeling van deze aantrekkelijke wijk! Bijzonder te zien dat, onder de regie van betrokken partijen en een sterk stedenbouwkundig raamwerkplan, met zoveel initiatiefnemers en ontwerpers zo’n sterke eenheid in verscheidenheid kan ontstaan!

De NEPROM prijs wordt uitgereikt aan een gemeente of één of meer marktpartijen gezamenlijk die door goede samenwerking een hoogwaardig project hebben opgeleverd. Een locatieontwikkeling met een grote maatschappelijke impact op de omgeving, die excelleert in leefbaarheid, gebruikswaarde, beleving en duurzaamheid.

Uiteraard gunnen we Amvest en Gemeente Eindhoven deze prijs van harte. We zien ook dat Strijp-R wedijvert met hoogwaardige gebiedsontwikkelingen in den lande. Ook Kerckebosch (Zeist), Little C (Rotterdam), De Hallen (Amsterdam) en Grote markt Oostzijde (Groningen) maken kans om op 25 november tot winnaar te worden uitgeroepen tijdens de Dag van de Projectontwikkeling in Den Haag. Bij voorbaat gefeliciteerd aan alle genomineerde projecten 🙂 !

10 oktober 2021
Beste Gebouw ?

Beste Bossche Gebouw 2015-2020.

Voor deze publieksprijs voor ‘het beste gebouw van de stad’ zijn we met liefst twee gebouwen genomineerd voor de categorie ‘groot’! Beide projecten mochten we tekenen voor projectontwikkelaar MWPO uit Den Bosch/Groningen.

Ten eerste betreft het de transformatie van het voormalig kantoor van het Brabants Dagblad: eerder werd dit brutalistische gebouw al eens uitgeroepen tot ‘lelijkste’ gebouw van de stad. We verbouwden het in samenwerking met diederendirrix tot aantrekkelijk woongebouw, een échte ‘Bossche residentie’. Hoe bijzonder en dankbaar is het dat het nu wordt genomineerd voor de titel beste gebouw van de stad!

Daarnaast is nog een transformatie van het voormalige kantoor van Rijkswaterstaat genomineerd. We hebben hierbij een hard en gesloten kantoorgebouw getransformeerd tot levendig woongebouw met maatschappelijke plint, met behoud, of hopelijk zelfs versterking van het bijzondere iconische voorkomen van het gebouw. Óns oogappeltje! De stembus is geopend! 🙂

Meer informatie en stemmen via: https://www.baiweb.nl/category/bestegebouw/ 

lees meer over dit project

30 april 2021
Milestone!

Wat goed zulke enthousiaste bewoners te zien in het éérste Milestone-huis. Een mooie uitdaging ligt in het verschiet de ‘lessons learned’ toe te passen bij woning 2 t/m 5 en het bijzondere ensemble in Bosrijk te completeren. Daarbij is het de opgave ook woningen te gaan bouwen in meerdere bouwlagen, en liefst ook ‘in situ’ te printen.
Het streven zal ook zijn te komen tot een werkelijk optimale en circulaire toepassing van beton en aanverwante mortels/materialen, en het het 3d-printen ervan door te ontwikkelen en breed toepasbaar te maken in aanvulling op de bouwindustrie van morgen.
Erg leuk en leerzaam van dichtbij te hebben ervaren dat dit project al veel kennis en innovatie heeft voortgebracht. Alle ‘partners’, engineers en makers dan ook van harte gefeliciteerd met deze eerste behaalde mijlpaal!

lees meer over dit project

4 maart 2021
Winnaar tender!

Trots op ons team dat we met het ontwerp HOLT het aanbestedingstraject van de Alo-locatie in Groningen hebben gewonnen.
HOLT is ontstaan vanuit de een unieke samenwerking met de architecten van Powerhouse Company, Houben/Van Mierlo, Vector-i en landschapsarchitect DELVA in opdracht van de opdrachtgevers MWPO met Nijestee en Nijhuis Bouw.
HOLT wordt een groene wijk met internationale allure waar iedereen welkom is. Wonen doe je in een huis, maar vooral ook samen in een buurt. Het liefst in een omgeving waarin ontmoeten centraal staat, waar ruimte is voor ontspanning en waar zowel onze gezondheid als een stimulans voor de economie de aanjagers zijn. HOLT zal de aanwezige kwaliteiten rondom het Martiniziekenhuis verder versterken.
HOLT heeft een focus op gezondheid, groen, ontmoeten en verbinden. Factoren die Groningen als gezondste stad van Nederland in hoge mate bezit en die we in HOLT verder gaan samenbrengen.
In HOLT bieden we ruimte aan 320 woningen gecombineerd met een aanzienlijk commercieel programma met een mix van kantoren, medische bedrijven en horeca waardoor een heel nieuw levendig gebied ontstaat.
Het betreft nu nog een voorlopige gunning.

2 maart 2021
CBK Nijmegen

Per 1 januari 2021 is Bas van Mierlo tot architect-lid van de Commissie Beeldkwaliteit Nijmegen benoemd. Daarnaast heeft hij zitting gekregen in het kwaliteitsteam (RKT) Waalfront en het kwaliteitsteam (RKT) Spoorzone.
Na een periode van bijna vier jaar als voorzitter en architect-lid in Wageningen en Etten-leur biedt Nijmegen een mooie nieuwe uitdaging. Als stad met het op twee na het grootste woningtekort in Nederland is er een versnellingsopgave woningbouw welke zal moeten worden opgelost in en rond de historische binnenstad. Ontwikkellocaties zoals de het Waalfront/West, de Spoorzone en de Waalsprong zijn daarbij concentratiegebieden om deze verdichtingsopgave mede plek te bieden. Het is nu taak om dit alles in de brede context van landschap, cultuur en historie duurzaam op te lossen.

3 december 2020
Hoogste Punt!

Op het NRE-terrein vieren we vandaag het hoogste punt van ‘PARK NRE’, een markant nieuw groen parkeer- en bedrijfsverzamelgebouw op het NRE terrein.
PARK NRE is het eerste uit het ensemble van vier gebouwen onder de naam ‘Made by NRE’, die samen de sluitsteen vormen van het terrein.

Begin september vierden we nog de start van de bouwwerkzaamheden, en nu is het gebouw al in zijn volledige gedaante herkenbaar. Bijzonder om te zien hoe aannemer De Wit met zijn team en onderaannemers deze industriële, demontabele constructie in ‘no time’ heeft opgebouwd.
In mei 2021 komt het gebouw gereed en dan zal Houben/VanMierlo hier ook zelf haar intrek nemen.

lees meer over dit project

4 november 2020
Iepenlaan

Verscholen in het prachtig gerenoveerde Philipsdorp werd recent dit bijzondere nieuwe appartementengebouw opgeleverd.

Op de voormalige locatie van het ‘kerkje van Prijt tekenden we een bijzonder plan met 18 comfortabele portiekwoningen. Drie keer zes appartementen delen op maaiveld een entree, van waaruit via een dubbele rechte steektrap de appartementen op de verdiepingen ontsloten worden.

Het plan vormt een van de bijzondere hoekaccenten binnen het oorspronkelijke stedenbouwkundige plan van De Bazel. De precieze stedenbouwkundige invulling en architectuur kwam tot stand in nauwe samenspraak met de gemeente (Intake, Stedenbouw, CRK) en laat op de hoek ruimte voor de bestaande volwassen bomen, alsook een fijn publiek moment met ruim doorzicht van Iepenlaan naar Henriettestraat.
Ze herstelt tevens de verbinding voor voetgangers en fietsers vanaf de Knotwilghof naar de speeltuin en achterstraat aan de Draaiboomstraat, een bijzonder informeel achtergebied in het secuur ontworpen stedelijke weefsel.

De architectonische uitwerking wil nadrukkelijk geen kopie zijn van de woningen in de Bazelbuurt, en ook geen clichématig hedendaags appartementengebouw. Wel refereert de even ingetogen als plastische architectuur impliciet naar het voormalige kerkje op de site. De natuurlijke materialisatie in verduurzaamd hout en leien vormt een bijzondere, warme aanvulling op het bekende palet van de typische grondgebonden woningen in de buurt.

De liefhebber zal het vanzelf ontdekken en hopelijk omarmen als waardevolle toevoeging in het bijzondere Philipsdorp!

We bedanken opdrachtgever GRIP op Vastgoed voor haar vertrouwen en volharding bij ontwerp en realisatie van dit bijzondere plan en aannemer BurgtBouw voor de liefdevolle, verzorgde uitvoering!

10 september 2020
Made by NRE

De bouw van project Made by NRE is van start!
Met de aanstaande bewoners/gebruikers, maar ook met de bouwers, buren, en tal van betrokken ambtenaren en adviseurs, vierden we gisteren op bijzondere wijze de start van dit collectief ontwikkelde project. De funderingspalen waren al geboord, hetgeen alle aanwezigen de gelegenheid gaf eens goed ‘voor paal’ te gaan staan. En zo een corona-bestendige toost uit te kunnen brengen. Dit alles onder de bezielende leiding van toekomstig bewoner en spreekstalmeester Steye van Dam.
Het ‘Parkeergebouw’ wordt een industrieel bedrijfsverzamelgebouw met groene gevels, opgetild boven een parkeerlaag.  Het ’Ambachtsdorp’ bevat negen diverse stadswoningen  met een aantal werkruimtes aan huis, rondom een gezamenlijke ‘cour’. Aannemingsbedrijf De Wit uit Drunen bouwt beide gebouwen, die kort voor en na bouwvak 2021 gereed zullen komen.
Made by NRE vormt de de sluitsteen van de transformatie van het NRE terrein van voormalig gasfabrieksterrein tot een bijzonder duurzaam, open en levendig stukje stad!

 

lees meer over dit project

2 juli 2020
Opgeleverd

Dit voorjaar zijn de laatste woningen alsook de inrichting openbare ruimte opgeleverd van nieuwe woonbuurt Klein Kadoelen in Amsterdam Noord. Met haar unieke verkaveling en het diverse palet aan woningtypen, kleur- en materiaalgebruik is het een feest om de hele buurt nu gereed te zien. Te beleven wat een fijne woonomgeving er is ontstaan. En vooral, dat er nu al duidelijk een hechte community zichtbaar en voelbaar is. Fietsers en spelende kinderen domineren het straatbeeld! Oké, en ook de vogels, koeien en schapen, die op een steenworp afstand genieten van ‘hun’ prachtige Wilmkebreekpolder.

Dank aan alle geëngageerde teams van adviseur Stedenrij (Jasper en Joep), ontwikkelaar en bouwer Hurks (Erik, Jeroen, Danielle, Daan, Koen, André, Joep, Bas, Maikel), Delva Landscape Architects (Steven, Sander, Gert-Jan), Broersma en Van de Steege makelaars (Nanneke, Kees, Michael, Margretha), Garlic marketeers (Cassandra, Birgitta), Amsterdam Noord (Bram, Aafke, Gerard, Sjaak, Frank, ), Weebers Vastgoed Advocaten (Angelique), Van Riezen en Partners (Hugo) en vele anderen voor de fijne samenwerking! Dank ook aan fotograaf Karin Borghouts voor de treffende fotografie. Zie onze projectpagina voor meer beelden van het resultaat!

lees meer over dit project

25 juni 2020
Reeve

Reeve wordt een nieuw dorp nabij Kampen. In dit plan van gemeente Kampen en BPD worden waterkering, natuurontwikkeling en woningbouw gecombineerd in een écht integrale gebiedsontwikkeling. Een publieksbijeenkomst voor geïnteresseerden kon niet doorgaan. In dit filmpje worden geïnteresseerden bijgepraat over de plannen voor het gebied. Leuk om de betrokken ontwerpers in ‘team Reeve’ aan het woord te zien over het project!

lees meer over dit project

22 januari 2020
De Fruitmeester!

Erg goed ook bij dit project weer te beleven hoe je met een goede teamspirit en veel onderling vertrouwen een geslaagd en winnend plan kan maken!
In de uitvraag van gemeente Beverwijk voor het Middenveld Binnenduin waren op een heldere manier behoorlijk veel criteria meegegeven.
Team ‘de Fruitmeester’ heeft maximaal ingezet op het maken van een aantrekkelijke en gebied-specifieke woonomgeving door:
1. het zorgvuldig bestuderen en vertalen van de regionale ’tuinderscultuur’,
2. het maken van een grote programmatische en ruimtelijke/architectonische diversiteit,
3. de realisatie van een maximaal circulair plan in verschillende facetten, zoals onder andere: circulair bouwen, serieus watermanagement en het bevorderen van sociale duurzaamheid door de realisatie van een breed palet aan waardevolle collectieve voorzieningen en een grote verblijfskwaliteit van de publieke buitenruimte.
Gefeliciteerd Dura Vermeer Midden-West met dit mooie resultaat en op naar een voorspoedige uitwerking en realisatie!

lees meer over dit project

30 december 2019
Overtuin Arkel

Synchroon tekende net voor Kerst de koopovereenkomst voor ‘De Overtuin’ te Arkel. Een herontwikkeling van de oude betonfabriek Betonson die ruimte biedt aan ca. 258 woningen. Een plan dat we samen met Delva Landscape Architecture and Urbanism en natuurlijk Synchroon mochten maken. Een plan dat weer zoveel fijne plekken maakt. Een verkaveling in kleine clusters maakt dat er buurtjes ontstaan waar men elkaar kent, en waar men vanzelfsprekende voorzieningen zoals een parkeerhof, fietsenstalling en boomgaard/speeltuin/moestuin kan delen. Door een efficiënte ontsluiting wordt de verharding tot een minimum beperkt en kunnen alle clusters maximaal groen worden verbonden met een ‘schakelpark’ en het Merwedekanaal. Een plan dat een sterke binding heeft met het concept StadsBuiten en onze principes Mens, Plek en Aarde! We zien uit naar de ontwikkeling van het plan in het nieuwe jaar! #Synchroon #StadsBuiten #Arkel #Frenkie

lees meer over dit project

6 december 2019
StadsBuiten

Wat is het leuk te werken aan fijne plekken om te wonen! Bijvoorbeeld direct aan een park of landschap waar kinderen vrij kunnen spelen. De auto aan de kant. Plekken waar ook onze ouders graag wonen. Met een rijk arsenaal aan (collectieve) voorzieningen binnen handbereik. In een gemeenschap waar men elkaar ként. Met de geborgenheid van een dorp, maar tegelijk dichtbij alle stedelijke reuring en voorzieningen. Wat leuk om mee te werken aan project StadsBuiten door Synchroon! Samen met SynchroonDELVA Landscape Architecture / UrbanismHeyHeydeHaas en Staatsbosbeheer.  In woord en beeld ondersteund ook door Ko van Dun en Bas Gijselhart. Zie ook: https://stadsbuiten.nl/

 

 

8 november 2019
Gewonnen!

Gisteravond is de transformatie van het voormalige kantoor van Rijkswaterstaat te Den Bosch bekroond met de ARC19 Development award.
Tijdens de feestelijke prijsuitreiking van de ARC19 awards in Amsterdam mochten we samen met MWPO deze prijs in ontvangst nemen.
De jury roemt de goede samenwerking van Houben / Van Mierlo met ontwikkelaar MWPO, die bereid was te investeren in kwaliteit en uitstraling. Een prachtige waardering voor onze goede samenwerking!

lees meer over dit project

9 oktober 2019
ARC’19 Award

Het project transformatie voormalig kantoor Schubertsingel is genomineerd voor de ARC19 Development Award, de prijs voor het best ontwikkelde architectuurproject van 2018/2019.
De award wil onder andere de dialoog tussen projectontwikkelaar en architect bevorderen, om zo tot een hoogwaardige kwalitatieve gebouwde omgeving te komen.
Deze nominatie zien we als een mooie waardering voor onze goede samenwerking met MWPO. Naast de transformatie voormalig kantoor Schubertsingel zijn Werk en Studiogebouw Imagewharf door Affaire d’Architecture en Spaardersbad door Mei architects and planners genomineerd. De winnaar van deze award wordt op 7 november bekend gemaakt.

 

lees meer over dit project

10 september 2019
Tentoonstelling

Het project Cohousing Strijp-r is opgenomen in de tentoonstelling LAT (Living Apart Together) in SCHUNCK Glaspaleis te Heerlen.
Deze tentoonstelling over collectieve woonprojecten en co-housing is vormgegeven door RAW COLOR en is te bezichtigen tot 1 december 2019.

 

 

lees meer over dit project

5 september 2019
Genomineerd!

Het project transformatie voormalig kantoor Schuberstsingel is genomineerd voor het ‘woongebouw van het jaar 2019’, als onderdeel van de Architectenweb Awards 2019.
Eind oktober zal de winnaar van de vier genomineerden bekend worden gemaakt in Amsterdam.

lees meer over dit project

11 juli 2019
Boterfabriek

Op donderdag 4 juli hebben wij samen met MWPO en DELVA landscape Architecture Urbanism het schetsontwerp voor de herontwikkeling van de Boterfabriek in Nijmegen aan de omwonenden gepresenteerd.
Er was een goede opkomst. We zijn blij met het enthousiasme van de omwonenden en nemen hun feedback graag mee in de in verdere planontwikkeling.

 

28 mei 2019
ACE op NRE

Het ACE (Architectuurcentrum Eindhoven) organiseerde jl. week voor haar sponsors een uitgebreid event op het NRE-terrein in het centrum van de stad.
Sjoerd Wilbers leidde verschillende groepen rond in en om het juist opgeleverde CPO-project ‘Kaskoop en Zuiverhuis’.
Jelle Houben hield een betoog over ‘een plaats maken’ en het aanstaande project MadebyNRE, dat het sluitstuk zal vormen van het terrein.
Dank aan het Architectuurcentrum, collectief NulZes en woongebouw NRE-twee voor de gastvrijheid; dank aan het publiek voor jullie interesse! En dank aan Bas Gijsselhart voor de fotografie.

 

lees meer over dit project

24 mei 2019
Oplevering

Terwijl de woningen uit fase 1 van het project Klein Kadoelen net zijn opgeleverd, en fase 2 voortvarend verloopt, stuurt één van de trotse nieuwe bewoners ons deze drone-foto van hun net verrezen buurt. Het geeft een mooi beeld van hoe op deze bijzondere plek aan de Wilmkebreekpolder midden in Amsterdam-Noord een nieuwe buurt wordt gecreëerd met hedendaagse en duurzame woningen, geïnspireerd op de beste voorbeelden uit het Waterland. #Hurks vastgoedontwikkeling en bouw#Delva Landscape Architecture Urbanism.

lees meer over dit project

19 april 2019
Excursie

Afgelopen week sprong het Houben / Van Mierlo team op de fiets voor een inspirerende excursie door Tilburg en omgeving.
We bezochten onder andere de Spoorzone met de LocHal, de universiteitscampus, verschillende woonprojecten en de Piushaven.
De dag werd afgesloten met een monumentale film op het architectuur-filmfestival TIAFF, met een introductie van Pieter Bedaux.

8 februari 2019
Loopbrug

Deze week is de verkoop gestart voor een bijzonder project. In opdracht van Kragt Vastgoed b.v. heeft Houben / van Mierlo het ontwerp gemaakt voor de transformatie voor een oude loopbrug op Strijp-R en het aangrenzende, nieuw te bouwen ‘Bruggebouw’. De loopbrug verbond ooit twee delen van een beeldbuizenfabriek, maar krijgt met deze transformatie een nieuwe functie. In het bruggebouw komen 5 luxe woningen met een industrieel uiterlijk. De loopbrug kan gebruikt worden als separate woning, maar ook voor bijvoorbeeld een kantoor (aan huis). Na de voltooiing van dit project hebben alle originele bouwwerken uit de tijd van Philips op Strijp-R een herbestemming gevonden.

1 februari 2019
Voorzitter

Begin dit jaar is Bas van Mierlo benoemd tot voorzitter van de commissie ruimtelijke kwaliteit Wageningen. Sinds mei 2017 was hij reeds architect-lid. Met de stad Wageningen in ontwikkeling, nieuwe in- en uitbreidingsgebieden, prachtige monumenten en de universiteitscampus biedt het een mooie uitdaging om de ruimtelijke kwaliteit te waarborgen.

16 november 2018
Making NRE

Tijdens een gezellige bijeenkomst met alle deelnemers van het CPO project ‘Made by NRE’ werden de ontwerpen van de vier verschillende gebouwen, waar de afgelopen maanden zo hard aan is gewerkt, aan elkaar gepresenteerd.
Deze plannen ontvingen eerder deze maand al positieve feedback van de CRK Eindhoven.
Ook alle deelnemers delen dit enthousiasme en kijken samen met Houben/Van Mierlo uit naar de volgende fases, en het verder uitwerken van deze bijzondere plek in Eindhoven.

lees meer over dit project

14 november 2018
Start Bouw

De bouw van de herbestemming van de voormalige Fransciscus Kweekschool aan het Dr. Jan Ingen Houszplein in Breda is gestart. Het Rijksmonument zal worden getransformeerd naar een woongebouw met 74 appartementen.
Naast wonen zullen er in de plint en in de kapel ook publieke en bijeenkomst-functies worden gerealiseerd.
Het openstellen van de naastgelegen kloostertuin met mogelijkheden voor maatschappelijke activiteiten zal een verrijking zijn voor de buurt. Naar verwachting worden de woningen juli/augustus 2019 opgeleverd.

lees meer over dit project

26 oktober 2018
Nieuwe Buurt

De realisatie van de nieuwe buurt Klein Kadoelen in Amsterdam Noord wordt nu echt tastbaar. De eerste fase nadert zijn voltooiing. Langzaam wordt voelbaar hoe het een prachtige plek wordt, zorgvuldig ingebed in de omgeving; hedendaagse woningen, geïnspireerd op de mooiste, kleurrijke voorbeelden uit het Waterland. Hurks bouw werkt hard om de eerste woningen van fase 1 in januari 2019 op te leveren, en Delva Landscape Architecture Urbanism aan een secuur plan voor de openbare ruimte. Op naar fase twee!

lees meer over dit project

28 september 2018
Hippo d’Or

De herontwikkeling van de manege Hippo d’Or te Nieuwvliet (Zeeuws Vlaanderen) inclusief luxe vakantiewoningen is goedgekeurd door het college van B&W van de gemeente Sluis. Met veel enthousiasme gaan we onze studies voor ontwikkelaar MWPO uitwerken en verder ontwerpen aan deze vakantiewoningen gelegen op een zeer bijzondere locatie; direct aan de duinovergang naar het brede zandstrand van Nieuwvliet.
 

20 september 2018
Oplevering NRE

De eerste twee woningen van het project Kaskoop op het NRE terrein in Eindhoven zijn opgeleverd.
Deze transformatie van het oude ‘zuiverhuis’ heeft twee prachtige woningen opgeleverd en daarmee zijn binnenkort de eerste bewoners op dit unieke terrein een feit.
Ook voor het naastgelegen nieuw te bouwen woongebouw is er deze week een mijlpaal bereikt: het hoogste punt!
Volgens planning zullen de bewoners van dit woongebouw in het voorjaar van 2019 de sleutel krijgen.

lees meer over dit project

13 september 2018
Dezeen

In haar MINI LIVING serie onderzoekt designplatform Dezeen de invloed van innovatieve architectuur- en designprojecten op de ontwikkeling van het wonen en de stad.
Dezeen vroeg Theo Salet (TU/e en Witteveen+Bos) en Jelle Houben (Houben/VanMierlo) naar de ontwikkeling van het 3d-betonprinten, en naar de betekenis ervan voor architectuur, stedenbouw en de toekomstige rol voor architecten.

lees meer over dit project

12 september 2018
Schubert

Het voormalige kantoor van Rijkswaterstaat aan de Schubertsingel in Den Bosch ondergaat een ingrijpende transformatie. Inmiddels is het einde in zicht.Op donderdag 20 september (16.00 – 17.00 uur) organiseert het Bosch Architectuur Initiatief, samen met Houben / Van Mierlo architecten en ontwikkelaar MWPO, een rondleiding door dit getransformeerde gebouw.Voor deelname aan deze BAI-architectuurvisite kunt u zich hier voor inschrijven.

lees meer over dit project

30 mei 2018
3D Geprint Beton

Vandaag wordt project ‘Milestone’ gepresenteerd, de realisatie van de eerste 3D-geprinte bewoonbare woningen in beton!
Houben/Van Mierlo tekende met plezier het kenmerkende ontwerp voor de bijzondere bouwlocatie in Bosrijk, Eindhoven.
We zien uit naar de realisatie van de eerste woning op korte termijn, en de verdere ontwikkeling en implementatie van deze bijzondere, duurzame print-techniek in de komende jaren.
De verantwoordelijke partners voor project ‘Milestone’ zijn Gemeente Eindhoven, Saint-Gobain Weber Beamix, TU/e, Van Wijnen, Vesteda en Witteveen+Bos.

lees meer over dit project

18 mei 2018
Update Schubert

Trots op het resultaat van het harde werk aan de transformatie aan de Schubertsingel in Den Bosch. In het voorjaar van 2017 begonnen met het strippen en inmiddels ingedeeld en voorzien van een grotendeels nieuwe facade van microbeton. Ook de contouren van de optopping zijn goed zichtbaar. Spoedig volgt hier de houten gevelafwerking met aluminium kolommen en dan gaan we in de zomer naar het eindresultaat en de definitieve ingebruikname. Blijf het volgen.

lees meer over dit project

3 mei 2018
Start Bouw NRE

Nadat eerder dit jaar al was begonnen met de transformatie van het oude Zuiverhuis is er deze week ook gestart met de funderingswerkzaamheden voor het naastgelegen, nieuw te bouwen woongebouw van het project Kaskoop op het NRE terrein in Eindhoven.
Naar verwachting worden de 2 woningen in het Zuiverhuis rond de bouwvak van 2018 opgeleverd en de 7 grondgebonden nieuwbouwwoningen in het voorjaar van 2019.

lees meer over dit project

20 april 2018
Start Bouw Fase 2

Gisteren is feestelijk de start van de bouw van de 27 woningen van fase 2 van ons project Klein Kadoelen te Amsterdam ingeluid.
De opkomst van toekomstige bewoners was boven verwachting en zij kregen tevens de kans om het bouwterrein op te gaan, waar ook de voortgang van de 21 woningen van fase 1 te bewonderen was.
Iedereen was zeer enthousiast. Naar verwachting zullen de laatste woningen uiterlijk rond de zomer van 2019 worden opgeleverd.

lees meer over dit project

24 november 2017
Tender gewonnen

Houben / Van Mierlo heeft samen met de initiatiefgroep ‘Made by NRE’ de tender gewonnen voor het ontwerp van het laatste stuk NRE terrein in Eindhoven. Dit heeft de gemeente Eindhoven gisteravond feestelijk bekend gemaakt. Houben / Van Mierlo gaat nu verder werken aan het plan dat bestaat uit vier nieuwe gebouwen met daarin onder andere 13 woningen, ambachtelijke werkplekken, een bakkerij, creatieve bedrijven, expositieruimtes, horeca en een parkeervoorziening.
Het winnen van deze tender betekent het tweede project dat Houben / Van Mierlo mag ontwerpen op dit bijzondere NRE terrein. Het project Kaskoop start met de bouw begin 2018.
Naar verwachting worden de eerste woningen van het project Made by NRE begin 2020 opgeleverd.

2 november 2017
Timelapse

Sinds de lente van dit jaar heeft de transformatie van het voormalig kantoor van Rijkswaterstaat in Den Bosch al veel vorderingen gemaakt. De optopping met twee bouwlagen is voltooid en het hoogste punt is bereikt. Naar verwachting is het eindresultaat van deze bijzondere transformatie in de zomer van 2018 te bewonderen.

lees meer over dit project

20 oktober 2017
Nominatie

Het project BD-lofts, de transformatie van het voormalige kantoor van het Brabants Dagblad in Den Bosch, heeft een nominatie in de wacht gesleept voor de Reynaers Projectprijs 2017.
Voordat er gestemd mag worden door het publiek is er vandaag op locatie een filmpje opgenomen waarin Bas van Mierlo namens Houben / Van Mierlo en Paul Diederen namens diederendirrix hun verhaal vertellen over dit bijzondere ontwerp.
In november staat het filmpje online op projectprijs.reynaers.nl en mag er gestemd worden.

lees meer over dit project

15 september 2017
Oplevering Emma

Na enkele jaren keihard werken weer een gebouw gered van de sloopkamer. Vrijdag j.l. hebben wij samen met de nieuwe bewoners, Wijkerzand Projecten en het bouwteam het opleveringsfeest gevierd van het project van het project Emma, de transformatie van het voormalige kantoor van het Brabants Dagblad in Den Bosch. Met de bewoners van de 56 appartementen, lofts, penthouses en commerciële ruimtes is de champagne ontpopt. Wat ooit door de inwoners van Den Bosch werd bestempeld als één van de lelijkste gebouwen is dankzij een structurele transformatie weer omarmd door de nieuwe bewoners.

lees meer over dit project

8 september 2017
Artikel Cohousing

Ons project Cohousing Strijp-R is beschreven in het artikel ‘Nieuwe kijk op wonen’, dat deze week is verschenen op Brabantmagazine.nl.
Het artikel gaat in op het ontstaan van nieuwe woonvormen en gebruikt het initiatief Cohousing Strijp-R als een geslaagd voorbeeld van deze nieuwe vorm van gemeenschappelijk wonen, collectief maar niet klef.
Marco Vlemmix, mede initiatiefnemer en adviseur namens BIEB, vertelt enthousiast over zijn belevingen na driekwart jaar wonen op deze bijzondere locatie.

lees meer over dit project

6 juli 2017
Cement!

Vandaag wordt de laatste gevel van het Cohousing project gecementeerd. Cementeerbedrijf Van Gestel heeft gedurende maanden gevel voor gevel hun steiger opgebouwd, afgeplakt, voorgelijmd, gecementeerd en geïmpregneerd. Het bijzondere resultaat kunt u nu eindelijk zelf ‘in het werk’ gaan bewonderen.

lees meer over dit project

9 juni 2017
Informatieavond

Gisteren is een informatieavond voor omwonenden rondom de Kweekschool aan het Dr. Jan Ingen Houszplein te Breda gehouden. Hierbij is de huidige stand van zaken van de planvorming voor de herbestemming van dit monumentale gebouw naar een wooncomplex gepresenteerd. Er was een goede opkomst. De enthousiaste betrokkenheid van de omwonenden werkt inspirerend en hun feedback wordt meegenomen in verdere planontwikkeling.

8 juni 2017
Lid crk/welstand

Bas van Mierlo is per heden benoemd tot lid van de Commissie Ruimtelijke Kwaliteit Wageningen en de Welstand Etten-Leur. Twee steden met een diverse stadsontwikkeling en architectuur. Wageningen op een prachtige kruising van weidelanden, bos en rivier (welke oa ten grondslag ligt aan de Wageningen Universiteit) en Etten-Leur als stad op de grens van agrarische gronden en turfgronden en met een voormalig strenge scheiding tussen Etten en Leur (de rijksweg). Beiden steden met een interessant ontwikkelopgave in woningbouw, campus en met behoud van historische relicten.

1 juni 2017
Son en Breugel

Hoe transformeer je een lommerrijk schoolterrein tot een duurzame woonbuurt met maximale ruimte voor openbaar groen?
Houben / Van Mierlo is geselecteerd als stedenbouwkundige/architect voor de ontwikkeling van een bijzondere woonbuurt in Son en Breugel.
In opdracht van CPO-vereniging Samen Bouwen in Son en Breugel ontwerpt Houben / Van Mierlo een bijzondere verkaveling met voornamelijk starters- en seniorenwoningen.
Procesbegeleiding is in handen van Vastgoedregisseur.  Marielle Kok en Visietech werkten mee aan de visie op de landschappelijke inbedding en het energieconcept.

 

21 april 2017
Start Sloop

Gistermiddag is de start van de sloopwerkzaamheden aan het voormalige kantoorgebouw van Rijkswaterstaat in Den Bosch feestelijk ingeluid.
Hiermee is een begin gemaakt aan de transformatie van dit opvallende kantoorgebouw aan de Schubertsingel naar duurzaam wonen.
Samen met Wijkerzand projecten, Van Wijnen Rosmalen en de toekomstige bewoners stappen we met enthousiasme in deze volgende fase van dit project. Na verwachting zullen de appartementen, die al zo goed als allemaal verkocht zijn, rond de zomer van 2018 klaar zijn.

lees meer over dit project

14 april 2017
Er is maar één…

Ons CPO-project Cohousing Strijp-R heeft kort na oplevering begin van dit jaar, een heel bijzondere manier van aandacht gekregen. Nationale Nederlanden heeft het project opgemerkt en het onderdeel gemaakt van hun veel bekeken ‘Er is maar één Nederlander zoals jij’ campagne. Het filmpje vertelt een persoonlijk familieverhaal maar is, mede door de vele positieve reacties, een buitengewoon mooie waardering voor iedereen die betrokkenen is bij het project.

lees meer over dit project

17 maart 2017
Lezing BNA

Onlangs heeft Bas van Mierlo in de Mengfabriek ‘s-Hertogenbosch voor de BNA een lezing gegeven over stedelijke transitie en rafelranden rond de stad Den Bosch. Welke veranderingen zijn onderdeel van een stedelijke transitie? Wat is er nodig om een gebouw, gebied of stad ‘in transitie’ te brengen? Welke invloed kan een ‘transformatie’ voor zijn omgeving hebben? Aan de hand van de transformaties nu in uitvoering en plekken ‘in transitie’ werden deze onderwerpen aangesneden en voorgelegd. Met aansluitend een animerend debat in het Koudijs café werd de verkiezingsspanning even vergeten…

9 maart 2017
Kweekschool

Houben / Van Mierlo is gevraagd om de herbestemming te ontwerpen van de voormalige kweekschool aan het Dr. Jan Ingenhouszplein in Breda. De plannen om dit monumentale gebouw te herontwikkelen naar een wooncomplex krijgen steeds meer vorm. In overleg met de gemeente wordt gekeken naar wonen op de verdiepingen, publieke- en culturele functies in de kapel en zorgfuncties in de plint. De intentie bestaat om het onderkomen achterterrein van het complex open te stellen en weer terug te brengen naar een oude buurt (klooster) tuin. De realisatie van een nieuwbouw in de tuin ter vervanging van een oude sporthal zou de tuin nog een extra boost geven. De gemeente reageert positief op de herbestemming en de tuin en noemt het een verrijking van de wijk. Samen met de gemeente worden de plannen nu verder op detail uitgewerkt.

24 februari 2017
Het Magazijn

Het Energiekwartier, een stoere buurt gelegen direct naast de binnenstad van Den Haag, is in transformatie van fabrieksterrein naar een bruisende woon-, werk- en vrijetijdsbuurt. Naast de nog steeds werkende energiecentrale staat het voormalige ‘Magazijn’. Een opslagplaats voor de trafo’s van de energiecentrale. Het bijzondere gebouw onderging in 2000 een herontwikkeling naar verzamelgebouw voor creatieve bedrijven en krijgt nu een herbestemming tot wonen. Houben / Van Mierlo is na zijn eerdere succesvolle optoppingen in ’s-Hertogenbosch gevraagd om de optopping te ontwerpen voor dit voormalige magazijn gebouw uit 1932. Deze optopping zal ruimte bieden aan minimaal 24 lofts/appartementen. De eerste plannen zijn inmiddels gepresenteerd.

17 februari 2017
De Bergen Zuid

De Bergen is een geliefde buurt in Eindhoven. De gezellige sfeer van de Bergen eindigt gevoelsmatig echter bij de Grote Berg. De Deken van Somerenstraat is in haar huidige conditie een lege ruimte, een ruimte ‘in transit’. Van Wijnen heeft met WillemsenU en Houben/Van Mierlo een visie gemaakt waarin ‘De Bergen Zuid’ een stadsdistrict wordt met internationale allure; een aantrekkelijke plek voor de bestaande en nieuwe Eindhovenaren die comfortabel willen wonen in een gezonde en levendige binnenstad.

lees meer over dit project

7 februari 2017
Nieuwe kracht

Houben / Van Mierlo verwelkomt deze winter twee nieuwe medewerkers. In januari Luuk Smits begon als architect. Afgelopen twee jaar heeft hij ervaring mogen opdoen bij diederendirrix architecten. Deze maand is Patrick Wozniak begonnen in zijn functie als Bouwkundig Technicus. Tot voor kort was hij werkzaam bij XVW architectuur. Wij zien uit naar een vruchtbare samenwerking!

15 december 2016
Ontmoeting met…

In (voorlopig) het laatste deel van een vierluik, is het woord aan Wim Koch, directeur van het TU/e Studentensportcentrum. Het TU/e Studentensportcentrum is een van de grootste studentensportcentra in Nederland, en is gelegen op een prachtige locatie aan de noordzijde van de TU/e-campus. Het complex, oorspronkelijk ontworpen door Gerrit Rietveld, is in haar 50-jarig bestaan diverse malen flink uitgebreid, maar de voorzieningen staan alweer flink onder druk door de flinke groei van de TU/e en andere gebruikers. Koch refereert kort aan de succesvolle realisatie van enkele kleine (interieur-)projecten in de afgelopen jaren. Hij legt uit hoe deze projecten de opmaat hebben gevormd voor een overkoepelend masterplan voor de toekomstige ontwikkeling van het gehele sportcomplex. Op onze nieuwspagina kunt u ook de interviews terugvinden met Joris Hermans (HAN Sport & Bewegen), Maurice Delpeut & Kristiaan Capelle (Wijkerzand en Mensenborgh projecten) en Erik Leijten (Hurks vastgoedontwikkeling).

lees meer over dit project

22 november 2016
Klein Kadoelen

Komend weekend start de verkoop van ‘Klein Kadoelen’. Een bijzonder nieuw woonbuurtje met 48 hoogwaardige, grondgebonden woningen, ontworpen in een hedendaags ‘Waterlands’ idioom. Het project is gelegen op het voormalige Kiekensterrein, prachtig gelegen in een relatief onbekend stukje van Amsterdam Noord, en mag zich dan ook verheugen in een grote belangstelling van geïnteresseerden. Houben / Van Mierlo tekende in opdracht van ontwikkelaar/bouwer Hurks voor het stedenbouwkundig plan én het ontwerp van de woningen. Het landschapsplan en de inrichting van de openbare ruimte is ontworpen door Delva Landscape Architects. Meer verkoop-informatie vindt u op: www.kleinkadoelen.nl.

lees meer over dit project

18 november 2016
Timelapse

De transformatie van het voormalige kantoor van het Brabants Dagblad in het centrum van Den Bosch vordert gestaag. In deze timelapse zijn de werkzaamheden van de afgelopen 8 maanden zichtbaar: het verwijderen van de betonnen gevelpanelen, transformatie van het betonnen casco, het optrekken van de steiger en daarachter de opbouw van de nieuwe gevel. Het nieuwe profiel van het gebouw krijgt langzaam vorm!

lees meer over dit project

3 november 2016
Nieuwvliet

Houben / Van Mierlo heeft de opdracht gekregen om in de badplaats Nieuwvliet (Zeeuws Vlaanderen) een manege met twintig luxe vakantiewoningen te ontwerpen en uit te werken. Een historisch polderlandschap in de duinrand vormt de context waarin het plan komt te liggen. De eerste studies liggen op tafel.

25 oktober 2016
Ontmoeting met…

Een ontmoeting met Erik Leijten, directeur van Hurks Vastgoedontwikkeling. Erik vertelt over project ‘Klein Kadoelen’, de ontwikkeling van een bijzondere woonbuurt in Amsterdam Noord. Hij legt uit wat de bijdrage is van Houben / Van Mierlo binnen deze ontwikkeling, en wat daar onderscheidend aan is. Verschillende overeenkomsten komen daarbij aan het licht tussen Hurks en Houben / Van Mierlo.

lees meer over dit project

20 oktober 2016
Eindhoven Eight

Tijdens de DDW (22-30okt) is in het Temporary Art Centre (TAC) aan de Vonderweg 1 te Eindhoven de tentoonstelling ‘Eindhoven Eight’ te zien. Een onderzoek naar hedendaagse architectuur in Nederland, meer specifiek naar de overeenkomsten en verschillen in het werk van 8 ‘jonge’ architectenbureaus in Eindhoven. Ook van Houben / Van Mierlo worden drie uiteenlopende projecten getoond. Voor meer informatie, zie ook:

http://www.ddw.nl/evenement/817.

27 september 2016
Strijp-R

Jl. vrijdagmiddag was er veel aandacht voor Strijp-R. Architectuurcentrum Eindhoven organiseerde voor haar begunstigers (de ACE-sociëteit) een bijzondere presentatie-middag over alle deelprojecten, natuurlijk met een rondleiding op het terrein. Bijzondere aandacht was er voor het Cohousing project, dat vorige week al haar hoogste punt bereikte. Goedhart Repro presenteerde een hoogwaardige 3D-print-maquette van het plan, dat vanaf heden te bewonderen zal zijn op ons kantoor.

lees meer over dit project

20 september 2016
Start verkoop

Komend weekend start de verkoop van de woningen die worden gerealiseerd in het voormalige kantoorgebouw van Rijkswaterstaat aan de Schubertsingel in Den Bosch. Volgende week wordt de bouwvergunning ingediend. Start bouw wordt voorzien aan het begin van het nieuwe jaar. Meer verkoop-informatie vindt u op www.zuid073.nl.

lees meer over dit project

2 september 2016
Ontmoeting met…

Dit zijn Maurice Delpeut en Kristiaan Capelle, directeuren van respectievelijk Wijkerzand projecten en Mensenborgh projecten. Zij ontwikkelen woningen en commercieel vastgoed, en werken daarbij aan een verscheidenheid aan ambitieuze projecten door het hele land. In de serie ‘Ontmoeting met…’ vertellen zij over de rol van Houben / Van Mierlo bij twee grote transformatieprojecten in Den Bosch en diverse haalbaarheidsstudies. Wat vinden zij belangrijke voorwaarden voor een succesvolle samenwerking met een architect?

lees meer over dit project

5 augustus 2016
Woonhuis Tilburg

Vandaag was de oplevering van dit bijzondere woonhuis in Tilburg. Het ontwerp is naar wens van de opdrachtgever en het vigerende beeldkwaliteitsplan overtuigend vormgegeven in een modern idioom, enigszins schatplichtig aan een modernistische jaren 30 stijl. Met een spectaculair ruimtelijk interieur, ontworpen als een 3-dimensionale aaneenschakeling van verschillende ruimtes langs een uitgekiend centraal trappenhuis. Voor de liefhebber: een waar ‘raumplan’. Opgetrokken in een hedendaagse bouwtechniek, met een bijzondere hoogwaardige gebouw-schil en dito installaties. Dank aan opdrachtgever familie Bus voor de prettige samenwerking en aan bouwbedrijf Van Laarhoven uit Kaatsheuvel voor de excellente uitvoering!  (NB het drone filmpje is gemaakt door de opdrachtgever nog tijdens de afbouwfase, dus vóór de oplevering.)

28 juni 2016
Lezing BAI

Recent gaf Bas van Mierlo bij het Bosch Architectuur Initiatief (BAI) een inleiding over transformatie van oude gebouwen. Hoe behandel je een gebouw binnen zijn specifieke context; zijn plek in de stad, de wensen van de opdrachtgever en de potentie van het gebouw zelf? Een kritische avond over de zin van transformeren. Met positieve reacties op de kwaliteit van onze transformatieprojecten voor het gebouw van het Brabants Dagblad (in samenwerking met diederendirrix) en het voormalige Rijkswaterstaatgebouw voor opdrachtgever Wijkerzand Projecten. De bouwwerkzaamheden van het voormalige kantoor van het Brabants Dagblad vorderen gestaag en het pand is inmiddels geheel tot casco gestript. Daarbij zijn belangrijke constructieve ingrepen gedaan, noodzakelijk voor de realisatie van het ambitieuze ontwerp.

lees meer over dit project

25 april 2016
Eerste steen

Jl. vrijdag was er een kijkdag op de bouw van het project Cohousing. De kinderen mochten de eerste gevelstenen metselen en alle toekomstige bewoners konden een wandeling maken door hun aanstaande nieuwe woonbuurt. Voor velen het eerste moment om hun eigen plan in het echt te beleven. Over een half jaar worden de eerste woningen opgeleverd.

lees meer over dit project

14 april 2016
‘Schubert’

Een belangrijke dag voor project ‘Schubert’.  ’s Middags presenteerde Bas van Mierlo het project in de grote welstandcommissie, die ‘grote waardering’ had voor het voorlopig ontwerp en het voorafgaande onderzoek. In de namiddag vond in het bestaande gebouw een druk-bezochte informatiebijeenkomst plaats voor omwonenden en geïnteresseerden. Ook hier veel positieve reacties op het voorliggende ontwerp.

23 maart 2016
Geopend!

Onder grote belangstelling hebben directeur Wim Koch en manager Peter Geurts van het TU/e Studentensportcentrum het tennis- en hockeypaviljoen Eindhoven heropend. Na een grondige renovatie, waarbij het gebouw vanaf het casco opnieuw is opgebouwd is het gebouw weer licht en uitnodigend, en is het handschrift van oorspronkelijke architecten Rietveld en Van Embden weer duidelijk herkenbaar.

lees meer over dit project

12 februari 2016
Elle Decoration

Na eerdere publicaties o.a. in Harper’s Bazaar en Coffeeklatch (web) nu een laatste publicatie in Elle Decoration (NL). Het gaat in dit blad veelal om de designmeubels en -merken, maar het is toch een editie met fijne projecten en het onze voor Scheltens & Abbenes past daar prima tussen! Nu overal in de winkel.

lees meer over dit project

21 december 2015
Oplevering Strijp-R

Strijp-R is binnenkort weer 16 bijzondere woningen, of ‘urban villa’s’ rijker. De eerste woningen worden deze dagen opgeleverd. Begin 2016 zijn de laatste opleveringen. Houben / Van Mierlo ontwierp deze woonbuurt op het voormalige Philipsterrein.

lees meer over dit project

16 december 2015
‘Schubert’

Houben / Van Mierlo is na de transformatie van het Brabants Dagblad nu ook gevraagd een plan te maken voor de transformatie van het voormalige kantoor van Rijkswaterstaat (±8000 m2), gelegen aan de Schubertsingel in ’s-Hertogenbosch. Werktitel voor het project: ‘Schubert’.

13 november 2015
Ontmoeting met …

Joris Hermans, directeur van HAN instituut Sport en Bewegen. Hij vertelt over het vertalen van een onderwijsvisie naar een ruimtelijk ontwerp dat gedragen wordt door de studenten én docenten. En, hoe draagt een architectenbureau hiertoe bij?

lees meer over dit project

14 september 2015
Opening P4S

Playing for Success geeft ‘training’ aan kinderen die wel een steuntje in de rug kunnen gebruiken. Dat doen zij in een omgeving met een ‘Wow-factor’, namelijk in en om het PSV-stadion. Houben / Van Mierlo ontwierp het interieur van het nieuwe leercentrum, waarin een ‘skybox met tribune’ het middelpunt vormt.

16 mei 2015
Open dag

Bij de open dag voor omwonenden van het Brabants Dagblad werd enthousiast gereageerd op de ontwerpen voor het nieuwe woongebouw. Hun input wordt verwerkt in de verdere uitwerking van de plannen.

lees meer over dit project

6 mei 2015
Getekend!

De leden van CPO-project Cohousing Strijp-R hebben in het buurtcentrum onder het Strijps Bultje getekend voor de aankoop van de grond en de aannemingsovereenkomst… Tijd voor champagne en een groepsfoto!

lees meer over dit project

10 april 2015
Welstand

De welstand-commissie ’s-Hertogenbosch is vol lof over de transformatie van het Brabants Dagblad. Zij noemt het ‘een statig en heel bijzonder gebouw op een moeilijke plaats’.

Lees meer in het artikel van het Brabants Dagblad.

2 maart 2015
Cement!

Met een aantal leden van CPO-project Cohousing Strijp-R bekeken we bij firma Beamix een aantal proefopstellingen van cementeerde metselwerk gevels. Cement! ‘Geborsteld of gewassen, met een rechte veeg of een halve maan, een fijne of een grove korrel?’

22 januari 2015
Oculus Rift

De leden van het CPO-project Kaskoop NRE bekijken de eerste schetsen van hun project. Met de Oculus Rift bril kunnen opdrachtgevers zelf een virtuele wandeling maken door een 3D-model, en het ontwerp vanuit elk punt beleven.