PARK NRE

NRE-terrein, Eindhoven

PARK NRE is één van de deelprojecten uit het collectieve plan ‘Made by NRE’. Met dit plan werd de tender gewonnen voor de bottom-up ontwikkeling van de vier laatste kavels en gebouwen op het NRE-terrein.

In de tender uitvraag is deze plot aangewezen om te voorzien in de extra parkeerbehoefte door de transformatie van het NRE-terrein. Het zou echter zonde zijn om hierdoor een groot open gat te laten vallen in de verder intieme structuur van straatjes, stegen en pleintjes op het NRE-terrein. Om die reden is er boven het parkeren een omvangrijk werkprogramma ontwikkeld. Het werkmilieu op het terrein is hierdoor aangevuld en gediversifieerd.

Het bedrijfsverzamelgebouw huisvest vijf heel verschillende bedrijven, waaronder het kantoor van Houben/Van Mierlo zelf. Het onderscheidt zich door een rijk palet aan collectieve ruimtes voor vertier, ontmoeting en verblijf. Vanuit een grote entreetrap op de hoek van het perceel, kom je in de centrale as van het gebouw terecht.

Binnen voert een grote tribunetrap je verder naar een centrale keuken en kantine. Dit kloppende hart van het diepe gebouw is ook de plek met het meeste daglicht dankzij de opengewerkte sheddak structuur. Aangrenzend aan de kantine op de tweede verdieping is een groene daktuin ingericht. Hier ervaar je ‘het tweede maaiveld’ gevormd door de diverse dakterrassen op de nabijgelegen NRE-gebouwen. Bovendien geniet je een groen uitzicht over de stad.

Het parkeergebouw is zelf ook groen! Het heeft een groen dak, een royale daktuin, en ook een groene gevel in wording. De vormgeving van het gebouw staat in dienst van dit concept. De gevel is vormgegeven als een lattenframe op afstandhouders. De gevel wordt begroeid door een uitgekiend palet aan planten die op maaiveld in de ‘koude grond’ staan. Het regenwater wordt opgevangen in ondergrondse infiltratiekratten. Een overschot aan regenwater wordt afgevoerd op het riool, een tekort wordt aangevuld met drinkwater. Zo beschikken de planten, ondanks het stenige maaiveld, altijd over voldoende water.

Informatie

opdrachtgever CPO-kopersvereniging Werkgebouw-Parkeergebouw
jaar 2017-2022
locatie NRE-terrein, Eindhoven
grootte 1.700m2 BVO - 46 parkeerplaatsen
samenwerking

Ontwerp: Houben/Van Mierlo, Eindhoven
Ontwerp interieur: Studio Harm Rensink, Eindhoven en Houben/Van Mierlo, Eindhoven
CPO-begeleiding: Bouwen In Eigen Beheer, Eindhoven
Ontwikkelpartner: MWPO, Den Bosch
Aannemer: Aannemingsbedrijf De Wit, Drunen/Breda
W-installaties: ZNI, Berkel-Enschot
E-installaties: De Wit Elektro, Drunen
Groene gevel, groendak, daktuin: Van Helvoirt Groenprojecten: Berkel-Enschot
Constructief advies: Archimedes, Eindhoven
Installatieadvies: Klictet, Waalwijk
Brandadvies: Mobius Consult, Driebergen/Delft
Fotografie: Base Photography en Marie Louise Photography

  • Winnaar Publieksprijs Dirk Roosenburgprijs 2023
  • Winnaar NRP Gulden Feniks – gebiedstransformatie 2023
project delen op: