Ambachtsdorp

NRE-terrein, Eindhoven

Het ‘Ambachtsdorp’ is één van de deelprojecten uit het collectieve plan ‘Made by NRE’. Met dit plan werd de tender gewonnen voor de bottom-up ontwikkeling van de vier laatste kavels en gebouwen op het NRE-terrein.

In het ‘Ambachtsdorp’ zijn negen zeer verschillende woningen ontwikkeld. Deze zijn samengebracht in één carré-vormig woongebouw rondom een collectieve binnentuin. Door de keuze voor de carré-vorm zijn alle woningen ondiep en dus steeds heel licht. Het daglicht komt van tenminste twee of meer gevels. Daarnaast geeft de binnentuin, het gebouw en haar bewoners, een intieme en beschutte buitenruimte.

Het gebouw is niet in plakken versneden of verkaveld, daarentegen zijn de woningen als ‘tetris’ puzzelstukken in elkaar gestoken. Hierdoor was het mogelijk om voor alle bewoners een optimale woning te maken die past bij ieders programma en budget. Zo zijn er woningen mét en zonder werkruimte aan huis.

De verspringende woonplattegronden maken de woonbeleving zeer uiteenlopend en steeds verrassend. Iedere woning heeft tenminste één ruimte met een goede overmaat, die een rijk en flexibel gebruik van de woning garandeert.

Het gebouw heeft een stevige bakstenen onderbouw met sobere stalen opbouwen. Dit geeft het gebouw een industriële verschijning. Tegelijkertijd oogt het al gegroeid en getransformeerd, terwijl het nieuwbouw is. Het motief van de opbouwen geeft de appartementen royale dakterrassen op de tweede verdieping. Hierbij zijn steeds de hoeken van het gebouw vrijgehouden om zo de binnen- en buitenruimten een maximale oriëntatie te geven op de omgeving. Daarnaast zorgt dit voor een meer bescheiden voorkomen.

Informatie

opdrachtgever CPO-vereniging Ambachtsdorp
jaar 2017 - 2022
locatie NRE-terrein, Eindhoven
grootte 1600m2 BVO | 9 grondgebonden woningen en appartementen
samenwerking

Ontwerp: Houben/Van Mierlo, Eindhoven
CPO-begeleiding: Bouwen In Eigen Beheer, Eindhoven
Constructief advies: Archimedes, Eindhoven
Installatieadvies: Klictet, Waalwijk
Brandadvies: Mobius Consult, Driebergen/Delft
Aannemer: Aannemingsbedrijf De Wit, Drunen/Breda
W-installaties: Gevers Installatie, Veldhoven
E-installaties:
Binnentuin: Van Helvoirt Groenprojecten: Berkel-Enschot
Fotografie: Base Photography en Marie Louise Photography

  • Winnaar Publieksprijs Dirk Roosenburgprijs 2023
  • Winnaar NRP Gulden Feniks – gebiedstransformatie 2023
project delen op: