Werkgebouw

NRE-terrein, Eindhoven

Het Werkgebouw NRE is één van de deelprojecten uit het collectieve plan ‘Made by NRE’. Met dit plan werd de tender gewonnen voor de bottom-up ontwikkeling van de vier laatste kavels en gebouwen op het NRE-terrein.

Dit gebouw is gelegen binnen de geluidhinder-cirkel van naastgelegen Jazzclub Fifth NRE. Daarom is hier geen woningbouw toegestaan, maar wel een keur aan andere functies. Op deze plek werd samen met een groep ondernemers een plan gemaakt voor een multifunctioneel gebouw. Zo moest er plek zijn voor een oldtimergarage met showroom en kantoren, een multi-concept dagrestaurant en een bedrijfsverzamelgebouw voor een ontwerpbureau en een psychologiepraktijk. Op het dak van het gebouw was ruimte voor een boetiekhotel met tien kamers en short stay appartementen.

Een uitdaging was het consequent vormgeven én engineeren van het ongewoon diverse programma. Er is bewust voor gekozen om van de gevel geen lappendeken van verschijningsvormen te maken.

Daarentegen is er een rustig, alzijdig en ritmisch voorkomen gerealiseerd. Ondanks zijn grote maat en centrale ligging in de verzameling van unieke gebouwen op het NRE-terrein, heeft het gebouw toch een bescheiden voorkomen.

De vormgeving van de tweelaagse onderbouw laat de structuur van het gebouw zien. Namelijk een staccato van overheaddeuren op de begane grond en een dubbel ritme van opengewerkte gevels op de eerste verdieping. Daarbij is extra aandacht besteed aan de haalbaarheid. De onderbouw is opgetrokken in een droge en demontabele staalconstructie met kanaalplaatvloeren en een gevel in stalen en kunststof profielen. Een gekartelde en terugliggende dakopbouw biedt plaats aan het hotel, en is uitgevoerd in een prefab HSB-constructie met goudgele stalen gevel.

Informatie

opdrachtgever CPO-kopersvereniging Werkgebouw-Parkeergebouw
jaar 2017 - 2022
locatie NRE-terrein, Eindhoven
grootte 2.0000m2 BVO
samenwerking

Ontwerp: Houben/Van Mierlo, Eindhoven
CPO-begeleiding: Bouwen In Eigen Beheer, Eindhoven
Projectmanagement: Oudshoorn Vastgoedadvies, Rijswijk Nb.; MWPO, Den Bosch;  
Constructief advies: Archimedes, Eindhoven
Installatieadvies: Klictet, Waalwijk
Brandadvies: Mobius Consult, Driebergen/Delft
Aannemer: Van der Horst, Mill voor Peter Peters, Schaijk
W-installaties: Van Hout adviseurs en installateurs, Veldhoven
E-installaties: Verheggen Elektrotechniek, Wintelre
Fotografie: Base Photography en Marie Louise Photography

  • Winnaar Publieksprijs Dirk Roosenburgprijs 2023
  • Winnaar NRP Gulden Feniks – gebiedstransformatie 2023
project delen op: