The Body Building

NRE-terrein, Eindhoven

De ‘Body Building’ is één van de deelprojecten uit het collectieve plan ‘Made by NRE’. Met dit plan werd de tender gewonnen voor de bottom-up ontwikkeling van de vier laatste kavels en gebouwen op het NRE-terrein.

De ‘Body Building’ is ontwikkeld door en voor drie ontwerpers die allen werken vanuit het menselijk lichaam. Zij wilden hun ateliers en een collectieve presentatieruimte vormgeven in een zo circulair mogelijk gebouw. Het programma voor dit multifunctionele gebouw bestond verder uit een palet aan bijeenkomst- en lesruimtes voor de snelgroeiende talenschool ‘Una Paloma Blanca’ (de leukste talenschool in de Brainport Eindhoven) en drie woningen van de ontwikkelaars zelf.

Zowel het werk- en expositieprogramma als de talenschool zijn vormgegeven aan het publieke domein van de ‘Gashouder’ en het centrale pleintje. De woningen zijn ontsloten aan het achterstraatje en klimmen omhoog over de ateliers heen, waar zij samen een groene daktuin genieten.

De dragende structuur van het gebouw, inclusief de gevels, is opgetrokken in kruislaaghout (CLT). Hiervoor is een isolerende gevel opgemetseld in zelfdragende, isolerende kalkhennepblokken. Deze bio-based materialen zorgen voor een ademende schil en een gezond binnenklimaat; samen slaan ze meer dan 200 ton CO2 op. Aan de buitenzijde is de gevel afgewerkt met kalkpleister en schilderwerk.

Het idee voor de vormgeving van de bijzondere ‘huid’ van het gebouw is ontwikkeld door de opdrachtgevers zelf. Het is geïnspireerd op het menselijk lichaam, waarbij de botten afleesbaar zijn door de huid heen. Tevens is het geïnspireerd op beroemde Afrikaanse leembouwprojecten en op het voorkomen van in witte plasticfolie ingepakte steigerstructuren.

Informatie

opdrachtgever CPO-vereniging Body Building | Bart Hess, Rombout Frieling lab, Studio Harm Rensink, Una Paloma Blanca
jaar 2017-2022
locatie NRE terrein - Eindhoven
grootte 800m2 BVO | ateliers, talenstudio, drie woningen
samenwerking

Ontwerp: Werkstatt, Eindhoven en Houben/Van Mierlo, Eindhoven i.s.m. opdrachtgevers: Bart Hess, Rombout Frieling lab, Studio Harm Rensink
CPO-begeleiding: Bouwen In Eigen Beheer, Eindhoven
Projectmanagement: Platform Allround, Den Bosch
Constructief advies: Archimedes, Eindhoven
Advies Brand en Akoestiek: Mobius Consult, Driebergen/Delft
Aannemer: Aannemersbedrijf M.P. Drijvers B.V.
Massief Hout: Arcon Houtconstructies, Nuenen
Kalkhennep: Isohemp, België
W-installaties: Gevers Installatie, Veldhoven
E-installaties: Klictet Advies
Fotografie: Base Photography en Bram Berkien

  • Winnaar Publieksprijs Dirk Roosenburgprijs 2023
  • Winnaar NRP Gulden Feniks – gebiedstransformatie 2023
project delen op: