NRE-terrein

Eindhoven

Houben / Van Mierlo was nauw betrokken bij de ontwikkeling van het NRE-terrein. Zowel als adviseur van CPO-vereniging ‘Kaskoop NRE’ en als initiatiefnemer en adviseur van CPO-project ‘Made by NRE’. Voor haar opdrachtgevers werkte het bureau mee aan het raamwerkplan en tekende het bureau voor een flink deel van de nieuwe gebouwen op het terrein.

Alle projecten op het NRE-terrein zijn ‘bottom-up’ (her-)ontwikkeld tot één gebied. Een plek waar werken, wonen, bezoeken en verblijven samen komen. De diversiteit van het programma op het NRE-terrein is bijzonder groot. Een grote sociale cohesie is gegroeid tijdens het ontwikkelproces. Ook na oplevering bestaat er een grote samenhang tussen de mensen op het terrein.

De (her-)ontwikkeling van het NRE-terrein begon een kleine tien jaar geleden. Gemeente Eindhoven besloot, na een periode van tijdelijk gebruik, gebouwen en bouwkavels uit te geven aan particuliere initiatiefnemers. De eerste generatie initiatiefnemers maakte, ondersteund door hun adviseurs, de Gemeente en de TU/e (Bauhütte), een raamwerkplan voor de ontwikkeling van het terrein onder de naam ‘Nieuwe Energie’.

De participatieve ontwikkeling én dit werkboek vormen samen het recept voor de succesvolle ontwikkeling van het bijzondere programma, de leefbaarheid en de sociale cohesie op het terrein. De initiatiefnemers en hun architecten hebben op basis van dit recept hun eigen woon- en werkomgeving, hun plekken, hun gebouwen gemaakt.

CPO-vereniging Kaskoop NRE realiseerde in samenwerking met Houben / Van Mierlo architecten op het NRE-terrein twee woningen in het voormalige ‘Zuiverhuis’ en een nieuw woongebouw op de naastgelegen open plek. De samenwerking leverde negen bijzondere woningen op die elk geheel volgens de individuele woonwensen van de deelnemers zijn ontworpen.

Het plan Made by NRE werd begin 2018 door gemeente Eindhoven geselecteerd als winnaar voor de herontwikkeling van de laatste vier kavels op het terrein. Made by NRE is een collectief van bewoners, ondernemers, ontwerpers en makers. In een ensemble van vier onderscheidende gebouwen hebben zij behalve woningen een scala aan bedrijfsruimtes gerealiseerd: ambachtelijke en creatieve werkplekken, een expositieruimte, talenschool, garage, restaurant, klein hotel en parkeervoorzieningen.

De gebouwen, ‘Ambachtsdorp’, ‘Park NRE’, ‘Werkgebouw’ en ‘Body Building’ hebben elk een eigen identiteit. Tegelijkertijd vormen zij een vanzelfsprekend stedenbouwkundig en architectonisch ensemble. Een stedenbouw en architectuur die zich vanzelfsprekend heeft ontwikkeld uit het programma, locatie, bouwtechnieken en het DNA van de plek. Een vormentaal die niet koketteert met een industriële look, maar intrinsiek is en vanzelfsprekend uit het proces naar voren komt.

Met Made by NRE is de transformatie van het NRE-terrein voltooid. Het voormalig gasfabrieksterrein is getransformeerd tot een bijzonder duurzaam, open en levendig stukje stad. Een gebied, waar in diversiteit gewoond en gewerkt wordt, met ruimte voor kunst en vertier. Een mix aan functies met een web aan verbindingen.

Informatie

opdrachtgever CPO-vereniging 'Kaskoop NRE' en Collectief 'Made by NRE'
jaar 2013 - 2022
locatie Eindhoven, NRE terrein
grootte 8.000 m2 bvo
samenwerking

Bouwen in Eigen Beheer, Eindhoven
Tender: Harrie van Helmond, Douwe Boonstra, Frank van der Linden
Ontwerp BodyBuilding i.s.m. architectenbureau Werkstatt en ontwerpers Rombout Frieling, Bart Hess en Harm Rensink.

 

  • Gewonnen Tender 2018 
  • Genomineerd voor de Brabantse Stijlprijs 2021
  • Winnaar Publieksprijs Dirk Roosenburgprijs 2023
  • Winnaar NRP Gulden Feniks – gebiedstransformatie 2023
project delen op: