Woenselse Markt

Eindhoven

Eenentwintig even compacte als volwaardige appartementen zijn gerealiseerd op de plaats van een voormalig winkelpand. Het plot is onderdeel van de oostelijke gevelwand van de Woenselse Markt, een florerend ‘dorpsplein’ in het midden van de stad. De nieuwbouw geeft een flinke impuls aan de kwalitatieve vernieuwing van deze gevelwand.

De introductie van een tweedelijns bebouwing was een cruciale ingreep in het plan. Enerzijds is hiermee de gezochte verdichting mogelijk gemaakt. Anderzijds is hiermee een collectieve binnenhof -een ‘Melroos Plaats’- gecreëerd. Een lommerrijke plek voor ontmoeting en verblijf, die een sterk gevoel van geborgenheid toevoegt aan het wonen midden in de stad, aan een druk plein.

De tuin en (groen)daken verzorgen tevens de buffering en infiltratie van het hemelwater en dienen ook ter voorkoming van hittestress.

Het gebouw heeft een formele voorgevel met een streng ritme van grote vensters en een lichte, staande plastiek. Binnen in de hof is juist een informele sfeer gecreëerd. Dit komt mede door de sterk sculpturale uitwerking van meanderende trappen en overlopen die leiden naar de entrees van de appartementen.

Alle appartementen, gelijkvloers en maisonnettes, zijn direct aan of via deze trappen vanuit het maaiveld ontsloten. Dit resulteert in een sterke verbinding van alle woningen met de binnenhof.

Informatie

opdrachtgever -
jaar 2018 - 2022
locatie Woenselse Markt, Eindhoven
grootte 21 appartementen & winkelruimte - 1.450m2 BVO
samenwerking

Ontwerp: Houben/Van Mierlo, Eindhoven
Landschap: Kruit | Kok, Eindhoven/Oss
Constructief advies: B&B bouwadvies, Best
Installatieadvies: K+ Adviesgroep, Echt
Brandadvies: Mobius Consult, Driebergen/Delft
Aannemer: Burgt Bouw, Deurne
Bouwmanagement: MIBA bouwmanagement, Asten
W-installaties: LKS installatietechniek, Asten
Fotografie: Base Photography

project delen op: