Tennispaviljoen

TU/e-campus, Eindhoven

In opdracht van het TU/e Studentensportcentrum is het bestaande tennis- en hockeypaviljoen op het TU/e-terrein gerenoveerd. In het verleden hebben al meerdere verbouwingen plaatsgevonden, waarbij het paviljoen steeds meer van zijn architectonische karakter en charme heeft verloren. Nu is teruggegrepen op het oorspronkelijke plan dat Gerrit Rietveld destijds maakte voor de TU/e en dat werd uitgewerkt door het architectenbureau van Samuel van Embden.

Voorname ingreep is geweest het terugbrengen van de prominente lichtstraat uit het oorspronkelijk ontwerp. Hiermee wordt de lichtheid van het paviljoen herwonnen, en is opnieuw een vanzelfsprekende articulatie afleesbaar van de bouwkundige hoofdelementen als gevel, dak, lichtstraat en gevelpuien, die zo typerend was voor het originele plan.

Daarnaast zijn de kleedkamers uit het paviljoen verdwenen en ondergebracht in tijdelijke units. Bij de aanstaande uitbreiding van het hoofdgebouw van het studentensportcentrum zullen deze hierin worden opgenomen.

Hierdoor is in het paviljoen ruim plaats ontstaan voor ontvangst en ontmoeting in café- en vergaderruimte. Een bar, kastenwanden en lockers zijn als organiserende elementen in deze ruimte geplaatst. Geheel in de geest van Rietveld is een deel van de kastenwanden verplaatsbaar om de vorm en grootte van de bijeenkomstruimte aan te kunnen passen aan verschillende gebruiksscenario’s.

Toepassing van textuur en kleur conformeert zich aan het nieuwe TU/e-brede kleurenplan, dat op zijn beurt een hedendaagse vertaling is van het oorspronkelijke masterplan door Van Embden. In aanvulling op de koele kleuren en materialen van de bouwkundige elementen is het ‘vaste’ meubilair uitgevoerd in blank berkenmultiplex en fineer in wit en geel. Losse inrichting als lichtarmaturen, tafels en stoelen daarentegen in streng zwart. Zo is een uitnodigende verblijfsruimte gecreëerd met een natuurlijke gelaagdheid van alle onderdelen.

Informatie

opdrachtgever Directie TU/e Studentensportcentrum
jaar 2013 – 2016
locatie Eindhoven, TU/e terrein
grootte 211m2
samenwerking

Projectmanagement: TU/e Dienst Huisvesting
Supervisie: TU/e Kwaliteitscommissie
Constructeur: Adviesbureau Van de Laar, Eindhoven
Adviseur W-installaties: DIA, Eindhoven
Adviseur E-installaties: EBR, Waalwijk
Aannemer: Koppen Bouwbedrijf, Liempde
Tijdelijke units: Wema, Amsterdam
Interieurbouw: Verschuren Interieurbouw, Eindhoven
Meubilair: PGA, Eindhoven
Fotografie: Koen van Damme, Gent

project delen op: