Transformatie Aardappelschuur

Amsterdam-Noord

Amsterdam-Noord ontwikkelt zich gestaag tot een veelzijdig en gewild stadsdeel van Amsterdam. Dit bijzondere transformatieproject is ontwikkeld in nauwe samenwerking met twee jonge Amsterdamse gezinnen die hier inmiddels wonen en werken.

Op een bijzondere locatie op de hoek van Kadoelenweg en de Landsmeerderdijk staan twee oude ‘aardappelschuren’. De eerste is in oorlogstijd gebouwd met eenvoudige, hybride bouwtechnieken; de tweede in de jaren zestig toegevoegd en opgetrokken als staalconstructie, met houten vloeren en een gemetselde gevel.

Volgens het plan voor de herbestemming en verbouwing van terrein en opstallen zijn ten eerste een aantal on-structurele oude aanbouwen gesloopt en is het bestaande interieur geheel gestript. Deze grote volumes zijn vervolgens opnieuw vormgegeven en ingericht royale, loft-achtige woon- en werkruimtes.

Er is een nieuwe, geïsoleerde begane grondvloer aangelegd met alle benodigde installatie-voorzieningen. De zuidwest-oriëntatie van de daken leent zich uitstekend voor de toepassing van zonnecollectoren en PV-cellen, die voorzien in een groot deel van de energiebehoefte. Ook daken en gevels zijn geïsoleerd en voorzien van grote, gevelpuien, in een streng ritme. Deze houten kozijnen zijn ingevuld met een bijzondere combinatie van houten roeden en stalen deuren.

Verder is de afbouw sober maar stijlvol vormgegeven en gematerialiseerd, waarbij de kenmerken van een robuust industrieel verleden hand in hand gaan met een modernistische inrichting van kunst en design-meubilair. De bestaande parkeerterreinen aan Kadoelenweg en Landsmeerderdijk maken, behalve voor parkeren, ruim plaats voor royale tuinen met onder andere diverse terrassen en een gemeenschappelijke moestuin.

Informatie

opdrachtgever Fam. Scheltens-Abbenes & Fam. Mevius-Wensveen
jaar 2013-2015
locatie Amsterdam-Noord
grootte 1650 m3 & 1150 m3
samenwerking

Ruimtelijke onderbouwing: Van Riezen & Partners, Amsterdam
Constructie: Berkhout Tros, Alkmaar
Energie: Energiesimulatie, Maasmechelen (B)
Aannemer 1: Bouwbedrijf Wever v/h Lutter & Lotgering, Amsterdam
Aannemer 2: Renovatski, Amsterdam
W-installaties: Van der Werff Installatie, Tuitjenhorn
E-installaties: Instacom Electrotech, Zaandam
Staal: Hogendoorn Metaalbewerking, Montfoort
Interieurbouw: Bouwbedrijf Wever, A’dam / Blokmeubel, Eindhoven
Fotografie: Scheltens & Abbenes, Amsterdam

project delen op: