Strijp R, het terrein van de voormalige beeldbuisfabriek van Philips in Eindhoven, wordt getransformeerd tot een groenstedelijk woonmilieu met circa 500 woningen.
Het stedenbouwkundig plan voor Strijp R onderscheidt vier dragende structuren die een logisch gevolg zijn van de analyse van de plek en de gewenste identiteit: de relicten, het schakelpark, de ring en het zoompark.
De geschiedenis van Strijp R is zichtbaar gebleven door zoveel mogelijk relicten van het verleden te handhaven. Ook het schakelpark is een duidelijke verwijzing naar het verleden van Strijp R. De aaneenschakeling van groene ruimtes volgt de historische diagonaal van de voormalige postdijk en later hoofdspoorlijn. De buurtonstsluiting d.m.v. een ringstructuur is functioneel en efficiënt en houdt de aangrenzende vrije (bouw)velden autoluw. De totale buurt wordt omringd door het zoompark, een 20 meter brede groenzone die van Strijp R een groene kamer in de stad maakt.
Een groot deel van het gebied binnen de buurtontsluiting wordt ontwikkeld tot het ‘vrije veld’. De buurtjes binnen het vrije veld kennen een onalledaagse verkaveling doordat het niet door doorgaande straten wordt doorkruist, maar wel door het centrale schakelpark. Het zijn autoluwe buurtjes; parkeren vindt plaats in parkeerkoffers die worden ontsloten vanaf de ring. Steegjes en doorgangen met zichtlijnen leiden langzaam verkeer naar het schakelpark.