Het bombardement in de tweede wereldoorlog heeft het stadscentrum van Nijmegen radicaal getransformeerd. Een groot deel van het middeleeuwse stadsweefsel met zijn kenmerkende Gassen (steegjes binnen bouwblokken) verdween hierdoor. De auto en het thema mobiliteit was in opkomst en de kleinere winkels maakten plaats voor grotere warenhuizen. De wederopbouwperiode kreeg vorm.
Het (voormalige) V&D pand aan de Grote Markt is één van de kenmerkende wederopbouw gebouwen in Nijmegen. Ook al wordt het niet door iedere Nijmegenaar bewonderd ontstond er wel een besef en (her)waardering voor deze tijd en architectuur. De wederopbouwperiode wordt inmiddels gezien als een wezenlijke toevoeging aan de rijke geschiedenis van Nijmegen.
In 2020 kwam het V&D pand leeg te staan en werd het belangrijke centrumgebouw aan de Grote Markt beoordeeld op haalbaarheid voor transformatie en vernieuwbouw naar wonen.
Het grote en diepe pand van het voormalige warenhuis leende zich niet zomaar voor een transformatie waarbinnen wonen een belangrijke nieuwe functie zou kunnen krijgen. In het ontwerp is er daarom gezocht naar mogelijkheden om licht en lucht tot diep in het gebouw te brengen.
De kracht van het nieuwe ontwerp zit verscholen in het oorspronkelijke Nijmeegse model van het historische ‘interieur’ van het bouwblok. Stegen en Gassen leggen daarbij de verbinding naar de buitenkanten van het bouwblok en maakten het doorwaadbaar. Een goede aanleiding dus om een nieuwe Gas te ‘snijden’ in het voormalige V&D gebouw. Het geeft het grootstedelijke warenhuis een nieuwe kloof om licht en lucht binnen te brengen en verzorgt de mogelijkheid toegangen te kunnen maken en ontmoeting te stimuleren.