Milestone

Eindhoven

In samenwerking met o.a. Van Wijnen, Technische Universiteit Eindhoven en Gemeente Eindhoven worden in de buurt Bosrijk de eerste bewoonbare 3D-betongeprinte woningen ter wereld ontworpen en gerealiseerd.
In project ‘Milestone’ wordt een ensemble van vijf unieke woningen gerealiseerd. Het 3D-betonprinten, een innovatieve geïndustrialiseerde bouwtechniek, wordt hier dus ingezet om bijzonder maatwerk te maken. Alle partners laten hier op bijzondere wijze hun innovatiekracht zien en Gemeente Eindhoven bevestigt hiermee nog eens een bijzondere vestigingsplaats te zijn voor de hightech maakindustrie.

De gebiedslocatie, cluster 16, is een prachtige open plek tussen de bomen die vraagt om een invulling met bijzondere iconische gebouwen, die als ‘beelden in een beeldentuin’ een goede invulling geven aan het idee van écht landschappelijk wonen.

 

De footprint van de woningen is zeer compact gehouden zodat het omringende landschap maximaal tussen de gebouwvolumes door kan meanderen. Dit levert een beeld van voornamelijk smalle hoge woningen dat sterk refereert naar het tafereel van een groep menhirs op een klaarte midden in het bos, geplaatst in een halve cirkel. In het centrum van de compositie wordt plaats geboden aan een gemeenschappelijke speel- en ontmoetingsruimte. Zichtlijnen door en naar het omliggende bomenrijke gebied en de grote gevelopeningen van de woningen versterken de relatie tussen binnen en buiten alsook het gevoel van wonen in het groen.

Met een vette knipoog worden dus met de meest vooruitstrevende technieken een groep sculpturale ‘Flintstone-huizen’ gemaakt die zo uit het stenen tijdperk lijkt te komen.

De uitvoering van het project verloopt gefaseerd, waarbij de tweede generatie woningen nog efficiënter gebouwd worden. Hierdoor besparen we heel veel materiaal; alle bouw-elementen zijn beter fabrieksmatig te prefabriceren, te transporteren, assembleren en af te werken.

Informatie

opdrachtgever Van Wijnen, Rosmalen
jaar 2017 - heden
locatie Eindhoven, Bosrijk
grootte 5 woningen
samenwerking

Van Wijnen, Rosmalen
Saint-Gobain Weber Beamix, Eindhoven
Technische Universiteit Eindhoven, Eindhoven
Witteveen+Bos, Deventer
Gemeente Eindhoven
Artist impressions: Backbone visuals and concepts, Eindhoven

project delen op: