Villa & gastenhuis

Loosdrecht

Aan de Nieuw Loosdrechtsedijk in de Gemeente Wijdemeren heeft een geleidelijke vervanging plaats gevonden van de bestaande woningbouw. In dit voormalige ontveningsgebied met de smalle diepe kavels hebben kleine veenboerderijen plaats gemaakt voor villa’s en zomerverblijven.

Zo ook op onderstaande locatie waar twee bestaande (gedateerde) woonhuizen te beperkt bleken in hun verbouwingsmogelijkheden. Deze woningen zijn daarom gesloopt. De historische morfologische structuur en de typische vorm van het kavel aan het water vormen de aanleiding voor de krachtige haakse compositie van het nieuwe ensemble.

De architectuur van beide woonhuizen is met name ontleend aan de voorgeschreven kaphelling, nok- en goothoogte maar ook aan de bijzondere wens om een duidelijke ‘porch’, een overdekt terras aan de woning te maken en daarmee het buitenleven aan de plas zo goed mogelijk te outilleren.

Het resultaat hiervan zijn de grote overstekken, terrassen, buitenkeuken, haarden en verbinding met de steiger. Op de plaatsen waar meer dag- of zonlicht gewenst wordt het dak lichtjes opgetild hetgeen mede de typische architectuur van de woningen definieert. Deze royaal uitstekende kapconstructie en de verlopende gootlijn zijn vanuit het interieur eveneens duidelijk zichtbaar. Via verschillende vides en doorzichten hebben de ruimtes een bijzonder driedimensionaal karakter.

Informatie

opdrachtgever Particulier
jaar 2007 – 2011
locatie Loosdrecht
grootte 975m3 en 1765 m3
samenwerking

Bouwkostenadvies: Van Rooij Bouwkosten, Eindhoven
Constructie: Aveco de Bondt, Eindhoven
Bouwfysica: Earth energieadvies, Utrecht
Aannemer: Aannemersbedrijf W. Kosters, Ermelo
Interieurbouw: Blokmeubel, Eindhoven
Fotografie: René de Wit, Breda

project delen op: