Villa

Son & Breugel

In de hoger gelegen Bossen ten noorden van de dorpskern van Son is aan het begin van de jaren 60 de modernistische villawijk ’t Harde Ven ontwikkeld. De bewoners hadden de wens om dit gedateerde woonhuis met een sterk tweedimensionaal karakter te transformeren naar een hedendaagse villa meer driedimensionale ruimtelijke beleving.

De voormalige woonkamer en keuken zijn afgebroken en opnieuw vormgegeven in één grote open ruimte. De living en het aansluitende terras liggen wat verdiept binnen deze omgeving. Het aanvullende programma, met entertainment-, fitness- en wellness-ruimten, is nog hieronder gerealiseerd in een grote kelder. Deze heeft een royale verbinding met de begane grond en de tuin, dankzij een grote vide en patio.

In het interieur is de aanwezigheid van de tuin en bosrijke omgeving steeds sterk voelbaar. Het groen wordt ook in de woning en op terrassen doorgezet.

Omgekeerd wordt de tuin ingericht met bouwkundige keermuren en terrassen. Zo ontstaat een integrale beleving van binnen en buiten.

Bij dit project is voor de verwarming en koeling van het interieur een luchtwarmtepomp toegepast. De buitenlucht wordt hierbij gebruikt als energiebron bij de opwekking van warmte en koude. Daarnaast wordt er een optimaal binnenklimaat gerealiseerd door toepassing van een bijzonder klimaatsysteem. Hierbij wordt de vers toegevoerde buitenlucht eerst voorverwarmd of -gekoeld door de afgevoerde lucht. Vervolgens wordt de lucht nog door de vloer geleid waar deze nog eens extra wordt voorverwarmd of gekoeld door de vloerverwarming en -koeling. Zo wordt op energiezuinige wijze een optimaal binnenklimaat gerealiseerd in de grote open ruimte.

Informatie

opdrachtgever particulier
jaar 2007 – 2009
locatie Son & Breugel
grootte 850m2 > 1850m3
samenwerking

Constructie: Aveco de Bondt, Eindhoven
Bouwkostenadvies: Van Rooij Bouwkosten, Eindhoven
Bouwfysica: Earth, Boskoop; M&R Energietechniek, Maarheeze
Tuinontwerp: Fons Linders, Nuenen
Tuinaanleg: Hoveniersbedrijf Hortus, Helmond
Interieurbouw: Aldenhoven Interieurwerken, Nuenen
Interieurstyling: Van den Berg Design, Nuenen
Fotografie: René de Wit, Breda

project delen op: