Villa

Zandoerle

Zandoerle is een historisch brinkdorp aan de rand van de Kempen. Het kavel ligt aan de entree van het gehucht. Het nieuwe woonhuis mocht niet groter zijn dan het voormalige woonhuis met varkensstal, zo’n 700m3 (boven maaiveld). De oorspronkelijke gebouwen in de buurt zijn forse langgevelboerderijen met grote karakteristieke kappen van keramische pannen of van riet. De opdrachtgever wenste een modern en milieubewust gebouw. Vanuit deze uiteenlopende randvoorwaarden ontstond het plan voor deze villa.

Uitgangspunt in het ontwerp vormt een taps toelopend langwerpig hoofdvolume met een zadeldak dat de ronding van de naastgelegen weg volgt. In dit volume zijn uitsparingen gemaakt waardoor het volume beperkt blijft tot de toegestane afmetingen.

De plekken waar het volume is ingesneden zijn ingevuld met grote blankhouten vliesgevels. In het interieur zijn zo beschutte plekken gecreëerd die gedeeltelijk worden omsloten door dichte wanden en die tevens een panoramisch uitzicht bieden op de mooiste stukjes van het omliggende Kempische landschap.

Het ontwerp refereert indirect aan de oorspronkelijke boerderijbouw die van oudsher veel voorkomt in dit gebied. Daarbij is gezocht naar elementen uit deze traditionele boerderijbouw die nog steeds bruikbaar zijn in een hedendaags ontwerp en die niet enkel voortkomen uit nostalgische beweegredenen. Op die manier ontstaat een eigentijdse interpretatie van het landelijk bouwen en geeft het gebouw op een tijdloze en betekenisvolle manier invulling aan de vraag van de opdrachtgever.

Informatie

opdrachtgever Dhr. De Wit & Mevr. De Visscher
jaar 2007 – 2009
locatie Zandoerle
grootte 1075 m3
samenwerking

Constructie: Aveco de Bondt, Eindhoven
Bouwfysica: Aveco de Bondt, Rijssen
Aannemer: Bouwbedrijf De Wit Van Loon, Wintelre
E-installaties: Liebregts Elektro, Vessem
W-installaties: Inst.bedrijf Will v/d Velden Veldhoven
Bodembron en warmtepomp: R&R-systems, Gemert
Fotografie: René de Wit, Breda

project delen op: