Knotwilghof

Philipsdorp, Eindhoven

Voor een klein bewonersinitiatief werd door Houben/Van Mierlo een geschikte kavel gevonden aan de rand van het prachtig gerenoveerde Philipsdorp. Deze kleine plot, een ‘terrein vague’ of ‘rafelrand’ van de bijzondere wijk kon door de eigenaar, woningbouwvereniging Woonbedrijf, niet rendabel worden ontwikkeld. Voor het initiatief van vier huishoudens vormde dit echter een buitenkans.

In nauwe afstemming met de stedenbouwkundige van de gemeente werd een voorkeursmodel van voor de verkaveling ontwikkeld. Dit resulteerde in de schakeling van vier unieke woningen rondom een collectieve binnentuin en een monumentale kastanjeboom.

Met dit model werd ook een heldere definitie gemaakt van de tot dan toe slecht leesbare stedenbouwkundige situatie. De overgang tussen Draaiboomstraat en Knotwilghof is nu helder gedefinieerd en de openbare ruimte heeft daarmee aan kwaliteit gewonnen.

De brede, ondiepe woningen hebben een riante, lichte woonkwaliteit. Ze hebben een precies ontworpen relatie met de straat en een zeer open verbinding met de collectieve tuin. De architectuur van een bakstenen plint met witte stalen kappen is geïnspireerd op de architectuur van de originele woningen in het Philipsdorp. Deze zijn uitgevoerd in sterk contrasterende rode baksteen en wit pleisterwerk.

Het plan ligt op een steenworp afstand van een en ander project van Houben/Van Mierlo: aan de Iepenlaan, op de plaats van een andere voormalige ‘rafelrand’; het oude ‘kerkje van Prijt’, werden achttien portiekwoningen gerealiseerd.

Informatie

opdrachtgever CPO-kopersvereniging Knotwilghof
jaar 2018 - 2021
locatie Eindhoven, Philipsdorp
grootte 4 woningen - 1.000m2 BVO
samenwerking

Ontwerp: Houben/Van Mierlo, Eindhoven
CPO-begeleiding: Bouwen In Eigen Beheer, Eindhoven
Constructief advies: Archimedes, Eindhoven
Installatieadvies: Nex2us B.V., Etten-Leur
Brandadvies: Mobius Consult, Driebergen/Delft
Aannemer: Geras, Diessen
Fotografie: Base Photography

project delen op: