Nieuwvliet

Nieuwvliet

In Nieuwvliet, in één van Nederlands meest zuidelijke kustplaatsen werkt Houben / Van Mierlo aan de ontwikkeling van een nieuw vakantiepark en de herontwikkeling van een bijhorende manage. Deze manege staat net achter de duinrand, is onderkomen en staat op een ruim kavel van circa 7,2 Ha – het plangebied. Het is een prachtig landschap dat is ontstaan door diverse inpolderingen. De dijkstructuren tussen de polders en de kreekstructuren zijn nog zichtbaar in het landschap en loopt aan tegen de huidige duin die de eerstelijns verdediging biedt aan het achterland.

Voor het gehele plangebied is door Houben / Van Mierlo een nieuwe stedenbouwkundige structuur ontwikkeld. In samenwerking met Kruit | Kok Landschapsarchitecten is daarbij de landschappelijke laag met deze structuur vervlochten. Er is daarbij gestreefd naar een rijke groenstructuur hechtend in het bestaande landschap en aansluitend op de duinrand. Integraal in deze stedenbouwkundige landschapsstructuur worden de nieuwe manege en vakantiewoningen ontworpen.

De bestaande manege ligt aan de weg langs de duinrand en wordt deels verplaatst (vernieuwd) maar ook opgewaardeerd (bestaand) tot een hoogwaardige, moderne manege met alle benodigde faciliteiten; meerdere internationale binnen rijbanen, een groot aantal stallingsvoorzieningen, aansluitende horeca en de nodige faciliteiten. De hernieuwde manege is erop gericht dat zowel het vakantiepark als de regionale recreatie van deze hernieuwde faciliteiten profiteren en de manegelocatie als vanzelfsprekend landt midden in het landschap. Loop- en zichtlijnen van bestaande regionale paarden- en fietsroutes worden gelinkt via het plangebied om maximale inbedding te krijgen.

De stedenbouwkundige setting van de 20 vakantiewoningen/parkvilla’s heeft zijn conceptuele oorsprong gevonden in de typische ervenstructuur in Zeeuws-Vlaanderen. Alsof je het oude Zeeuwse erf oprijdt met voorwoning en achter schuren en verharde tussenruimte voor karren en wagens. Op gelijke wijze zijn er enkele erfclusters met voor- en achter schuren als woningen gemaakt met daartussen ruimtes voor de ontmoeting en de collectieve functies bij de vakantiewoningen. Het is voor gezamenlijk gebruik. De bezoekers van het vakantiepark kunnen hier bijvoorbeeld barbecueën en de kinderen spelen.

De architectuur van de villa’s is geïnspireerd op de typische kenmerken van de schuren en woningen uit de omgeving. Heldere volumes, natuurlijke materialen en een fijne detaillering. Kenmerken als rode pannen, rieten daken, witte- of aarde kleurige huisjes en zwarte schuren met grote mendeuren. Aan de zijde van de erven vinden we hiervan een vrije letterlijke vertaling. Aan de zijdes van het landschap grotere moderne sparingen om de omgeving goed te kunnen ervaren en het wonen wat minder ‘schuurachtig’ te maken.

De kleuren van de zo ontstane clusters/ensembles van woningen gaan mee in het zo typisch Zeeuwse landschap met aarde-tonige akkerlanden, de typische materialen/kleuren van de Zeeuwse woningen en de dramatische luchten van het zo veranderlijke kust-klimaat.

Informatie

opdrachtgever MWPO 's - Hertogenbosch
jaar 2014 - heden
locatie Nieuwvliet
grootte 20 vakantiewoningen en manege op ca. 7,2 Ha
samenwerking

Kruit | Kok Landschapsarchitecten, Eindhoven

 

project delen op: